joi, 24 iulie 2008

Programul RABLA 2008 - cum te inscrii ?

In cazul in care ai o masina veche de minim 12 ani si vrei sa o schimbi cu una noua, iti este de folos programul de innoire a parcului auto RABLA 2008 prin care primesti un discount de 3000 Lei din pretul cu TVA al masinii noi (desigur in schimbul predarii masinii vechi).

Toate informatiile necesare le gasiti pe pagina Administratiei Fondului pentru Mediu , insa voi posta si eu cateva chestii care pot fi utile.

Lista cu producatorii/importatorii agreati si unitatile autorizate sa caseze masinile ce urmeaza a fi scoase din uz.

Conform art. 6 din Ordonanta de urgentanr. 55/2008 ,,Poate beneficia de o prima în cuantum de 3.000 lei orice proprietar/mostenitor al unui autoturism uzat, care întruneste cumulativ urmatoarele conditii:

• s-a înscris la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou;
• a predat autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat, conform prevederilor legale, sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, obtinând un certificat de distrugere;
• a radiat din evidenta circulatiei autoturismul uzat;
• achizitioneaza un autoturism nou de la un producator validat;

In sensul Ordonantei de urgenta nr. 55/2008, proprietarul autoturismului uzat este definit ca fiind ,,orice persoana fizica având domiciliul sau resedinta în România, care detine în proprietate un autoturism uzat înmatriculat pe numele sau, precum si mostenitorii sai”.

Potrivit art. 6 alin. (1) din Instructiunile privind modalitatile de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 55/2008, ,,Pentru a putea beneficia de Program, orice persoana fizica, proprietar/mostenitor al unui autoturism uzat având o vechime de cel putin 12 ani de la anul fabricatiei, aflat în stare de functionare si a carui prima înmatriculare în România a avut loc pâna la data de 31 decembrie 2006 inclusiv, trebuie sa se înscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou, dupa publicarea listei producatorilor validati”.

Producatorul validat elibereaza persoanei fizice o nota de acceptare valabila 30 de zile calendaristice de la eliberare, fara ca valabilitatea acesteia sa depaseasca datele de: 18 septembrie pentru prima etapa si 5 decembrie pentru etapa a doua. La expirarea valabilitatii notei de acceptare, producatorul validat poate scoate din evidenta sa persoana fizica respectiva.

Persoanele fizice înscrise în Program trebuie sa puna la dispozitia producatorului validat, în termen de 30 zile de la eliberarea notei de acceptare, urmatoarele documente:

• actul de identitate (B.I./C.I.), în copie;
• certificatul de înmatriculare al autoturismului uzat, în copie legalizata
• certificatul de distrugere al autoturismului uzat, în copie legalizata
• certificatul de radiere din evidenta circulatiei a autoturismului uzat, în original
• certificatul de mostenitor, în copie legalizata, daca persoana fizica înscrisa este mostenitoarea proprietarului (inclusiv, daca este cazul, certificatul de casatorie sau un alt document care atesta schimbarea numelui si/sau al prenumelui, în copie legalizata). Atunci când certificatul de mostenitor atesta existenta mai multor mostenitori, este necesara o declaratie notariala prin care acestia accepta ca un singur comostenitor, nominalizat, sa beneficieze de facilitatile Programului, în original
• nota de acceptare eliberata de producatorul validat, în original

Niciun comentariu:

Focus Auto - Revista auto online