marți, 6 septembrie 2011

Util - Calculator pentru noua taxa de poluare, septembrie 2011

Nu a trecut nici macar un an de zile de cand a fost modificata ultima oara taxa de poluare / inmatriculare si Guvernul Romaniei a venit deja cu o alta formula de calcul a acesteia. Conform declaratiilor oficiale, taxa va scadea cu aproximativ 25% pentru masinile care se inmatriculeaza pentru prima oara in Romania, fie ele noi sau second hand. Mai dureros este ca taxa se va plati si la prima vanzare a masinilor cumparate inainte de 1 Ianuarie 2007.

La link-ul de mai jos veti gasi un calculator online pentru noua taxa de inmatriculare, in conformitate cu legea din 1 Septembrie 2011.



marți, 2 august 2011

Romania va avea 1094 km de autostrada pana in 2020. LOL

Daca ar fi sa ne luam dupa conducatorii tarii (i.e. oamenii din Guvern), in anul 2020 in Romania vor exista 1094 km de autostrada. Daca aruncam o privire pe harta de mai jos (e ca un fel de harta din Lord of the Rings ... cu ceva ce nu exista), cu autostrazile din tara noastra si identificam portiunile construite in ultimii 10 ani (adica cele verzi), din care excludem portiunea Bucuresti - Pitesti care a fost construita in alta epoca, vom ajunge foarte repede si fara calcule matematice la concluzia ca titlul articolului este o UTOPIE (cum este si harta de mai jos).

vineri, 8 iulie 2011

Guvernul vrea sa inlocuiasca taxa de inmatriculare cu o taxa de poluare pentru toate masinile

Zilele trecute ministrul mediului a declarat ca Guvernul ar putea introduce o taxa de poluare pentru toate masinile, care sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare care exista in prezent. Practic noua taxa ar fi un nou impozit care va face viata grea celor cu masini vechi care oricum nu-si permit sa-si cumpere o masina mai noua.

Ideea acestei noi taxe a fost enuntata de catre Ministrul Mediului, Lazslo Borbely, care a tinut sa precizeze ca nu-i apartine aceasta intiativa. Inainte sa aplice o astfel de lege, eu i-as recomanda domnului Borbely sa deruleze, pentru inceput, un proiect pilot in judetele Harghita, Covasna si Mures!

sâmbătă, 2 iulie 2011

Harta autostrazilor din Romania ... intr-un viitor indepartat

Acum cateva zi a aparut in presa harta autostrazilor din Romania. Din pacate nu e vorba de harta din 2011 ci dintr-un viitor indepartat, greu de indentificat in timp... poate 2050?

vineri, 20 mai 2011

A conduce masina in Romania poate fi o experienta greu de suportat

Ce surpriza ... conducerea masinii pe drumurile patriei este o experienta greu de suportat.

A conduce masina in Romania poate fi o experienta greu de suportat: cu putin peste 300 de kilometri de autostrada, cu blocaje in traficul din Bucuresti, cu drumuri secundare ciuruite de gropi, cele 21 de milioane de locuitori ai Romaniei se chinuiesc atunci cand trebuie sa ajunga undeva repede, scrie Financial Times in editia de joi.

Dupa traversarea frontierei in Ungaria, calatoria devine in general mai placuta, gratie unei generatii de constructii de autostrazi incununate de succes, parte din ele finantate de sectorul privat.

In urmatorii ani intreaga regiune va necesita investitii similare de zeci de miliarde de euro pentru a-si moderniza infrastructura depasita din perioada comunista, incluzand-o pe cea de transport, apa, deseuri, spitale si din sectorul energetic (in special sectorul energiilor regenerabile).

Cu toate acestea, criza financiara si necesitatea unei consolidari fiscale ulterioare au limitat posibilitatea guvernelor de a plati pentru aceste proiecte. In aceste conditii, factorii de decizie, bancile si societatile de constructii reevalueaza cum va fi finantata infrastructura secolului al XXI-lea.

Fondurile Uniunii Europene structurale si de coeziune - o suma de 170 de miliarde de euro destinata pentru ca tarile est-europene sa ajunga din urma statele occidentale mai bogate - vor continua sa fie o sursa esentiala de finantare a infrastructurii pentru regiune.

Polonia s-a dovedit extrem de competenta in a absorbi aceste fonduri. Azi, tara seamana cu un imens santier, pe masura ce isi modernizeaza infrastructura sa imbatranita de drumuri, in cadrul pregatirilor pentru Campionatul european de fotbal din 2012.

Cu toate acestea, fondurile UE nu se vor dovedi suficiente pentru a umple intregul gol, dat fiind faptul ca ele nu sunt potrivite pentru toate proiectele si nu sunt disponibile pentru statele nemembre ale UE, in cazul carora Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare joaca un rol crucial.

Pe de alta parte, scrie FT, parteneriatele public-privat /PPP/, prin care guvernele si sectorul privat impart riscul de a plati, construi si opera infrastructura, pot deveni din ce in ce mai obisnuite, in conditiile in care ele ajuta la minimalizarea pierderilor din bilant.

In pofida unor exceptii, cum ar fi Polonia si Ungaria, PPP devin doar acum larg raspandite in Europa Centrala si de Est.

Desi aceasta situatie se explica partial prin efectul de evictiune /crowding out effect/ al finantarii 'libere' exercitat de UE, expertii sustin ca reflecta si o lipsa de intelegere institutionala a acestor proiecte complexe in unele tari, pe care acestea se grabesc acum sa o imbunatateasca.

Criza a facut insa finantarea mai costisitoare si totodata mai dificila demararea unor proiecte foarte mari. 'Anterior, un proiect PPP normal putea fi finantat - sa zicem - de cinci banci diferite', explica Diana Neumueller-Klein de la grupul austriac de constructii Strabag . 'In timpul crizei, institutiile financiare au inceput sa-si diversifice riscurile si anume prin finantarea unor parti mai mici de proiect. Drept urmare, este nevoie de mai multe banci pentru finantare', adauga ea.

Cu toate acestea, actorii din industrie remarca ca finantarea pentru mai multe proiecte PPP a fost asigurata chiar si in punctul culminant al crizei, asa cum s-a intamplat cu un tronson din autostrada M6 din Ungaria, in valoare de 520 de milioane de euro.

Desi este in prezent necesar ca partenerii privati sa aduca mai mult capital, bancile raman dispuse sa finanteze proiectele atat timp cat cadrul legislativ si de reglementare este bun, iar proiectele sunt bine concepute.

Pe de alta parte, o decizie din septembrie anul trecut a noului guvern al Slovaciei, de a abandona o propunere privind un PPP in valoare de 3,3 miliarde de euro pentru primul tronson din autostrada D1 a subliniat riscurile politice de a face afaceri in regiune.

Intre timp, in tara vecina, Ungaria, premierul Viktor Orban a promis sa suspende sau sa renegocieze proiectele PPP care nu demarasera inca.

SURSA: Agerpres

sâmbătă, 14 mai 2011

Manual de service, intretinere si reparatii Volkswagen Glof 4 si Jetta

Pentru cei interesati , de Volkswagen Golf 4 sau Jetta, de la linkul de mai jos puteti descarca Manualul de reparatii, intretinere si service pentru cele doua modele.

Descarca aici Manual reparatii Volkswagen Golf 4 si Jetta.
Parola pentru deschiderea arhivei este blogauto .

joi, 17 martie 2011

Muncitorii japonezi repara o portiune afectata de autostrada in numai 4 zile

Angajatii companiei japoneze Nexco au reusit uluitoarea performanta de a repara o portiune de autostrada, ce a fost afectata grav de cutremur, in numai 4 zile (din care doua au fost in weekend).

In poza de mai jos aveti imaginea drumului pe 11 martie, inainte de inceperea lucrarilor, si imaginea drumului pe 15 martie, cand a fost finalizata lucrarea.

Compania Nexco East administreaza aproximativ 4000 de km de autostrada din Japonia. Orice alt comentariu este inutil.

luni, 28 februarie 2011

Despre preturile benzinei si motorinei la Petrom (si nu numai)

Saptamana trecuta (mai precis miercuri, 23 Februarie 2011), au aparut doua stiri foarte interesante despre compania Petrom:
  1. Petrom a raportat. pentru anul 2010, o crestere a profitului de 2,19 miliarde lei (mai mare cu 163% fata cel realizat in 2009). Transformat in euro, profitul Petromului este de aproximativ 521 milioane euro.
  2. Cateva ore mai tarziu Petrom anunta ca vor creste preturile carburantilor pe fondul conflictelor din Libia iar un oficial al companiei declara ca Petrom urmareste tendintele pietei europene si nu "varfurile".
Privind putin la cele doua anunturi ale Petromului, va intreb cat de credibila mai este cea de-a doua stire cand anunti anterior ca profitul tau a crescut mai mult de 1,5 ori? Oare oamenii astia chiar ne iau de fraieri? (e o intrebare retorica!)

Si mai mult ma amuza (dar nu e rasul meu!) cand vad ca Primul Ministru trimite ANAF si Consiliul Concurentei in control la marile companii distribuitoare de combustibili si "inspectorii" nu gasesc nimic in neregula.

sâmbătă, 19 februarie 2011

Ghid de cumparare a unei masini prin programul Rabla

Romanii care vor sa-si achizitioneze un automobil nou prin programul Rabla, vor putea sa inceapa demersurile la sfarsitul lunii martie.

Proprietarii de masini uzate trebuie insa sa se inarmeze cu rabdare si sa se pregateasca pentru cel putin 4 drumuri la o firma tip Remat, la politie, la circa financiara si la dealer, unde vor plimba cel putin 10 documente, insotite de copii legalizate si copii xerox.

Pentru cei care doresc sa cumpere o masina noua beneficiind de programul Rabla, ”Green Report” a formulat un ghid cu toti pasii si documentele necesare.

PASUL 1: Colectorul de masini uzate

Detinatorul unei rable trebuie sa mearga cu autovehiculul uzat, talonul, cartea de identitate a autoturismului si buletinul la una din societatile agreata de Ministerul Mediului. El va obtine un tichet in valoare de 3.800 lei si un certificat de distrugere a masinii.

Ca sa fiti sigur ca nu veti face mai multe drumuri, este bine sa aveti toate documente care dovedesc proprietatea automobilului si care ar putea fi solicitate de operator. Nu uitati sa recuperati placutele cu numerele de inmatriculare, intrucat acestea va vor fi necesare in etapele urmatoare.

PASUL 2: Notariat

De la colector, beneficiarul trebuie sa mearga la un notar, pentru a obtine copii legalizate ale certificatelor de inmatriculare si de distrugere a autovehiculului uzat.

PASUL 3: Radierea masinii

Prezentarea proprietarului/mostenitorului cu certificatul de distrugere si adeverinta de primire - eliberate de societatea colectoare la Circa Financiara (Impozite si Taxe Locale) si la Politia Rutiera pentru stergerea rolului privind plata impozitului si scoaterea din circulatie (radierea) a autoturismului.

Certificatul de radiere a masinii se obtine de la politie, serviciul de permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, in baza predarii certificatului de inmatriculare si a certificatului de distrugere a autovehiculului uzat, ambele in original. De asemenea, proprietarul trebuie sa mearga la Circa Financiara (Impozite si Taxe Locale) pentru stergerea rolului privind plata impozitului.

Certificatul de radiere din evidenta circulatiei trebuie sa mentioneze ca autovehiculul uzat a fost casat/predat in vederea dezmembrarii.

Documentele necesare pentru obtinerea certificatului de radiere:

- Cerere de radiere tipizata
- Cartea de identitate a vehiculului
- Fisa de inmatriculare
- Certificatul de distrugere al autoturismului uzat, in original
- Certificatului de radiere
- Actul de identitate al proprietarului in original si copie xerox
- Certificatul de inmatriculare in original
- Placutele cu numerele de inmatriculare.

PASUL 4 : Dealer

Ultimul drum pentru achizitia masinii este la dealerul autorizat, insa nici aici nu scapati de documente si verificari:

- Actul de identitate al proprietarului in copie si original
- Tichetul valoric/tichetele valorice in original
- Certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat, in copie legalizata
- Certificatul de distrugere al autoturismului uzat, in copie legalizata
- Certificatul de radiere al autoturismului uzat, in copie legalizata
- Declaratia pe propria raspundere, in forma autentificata de notarul public prin care isi exprima optiunea de a achizitiona autovehiculul nou la sfarsitul perioadei de leasing, daca finantarea se face in baza unui contract de leasing financiar.

In cazul in care doriti sa folositi 3 tichete valorice pentru cumpararea unei masini noi, puteti achizitiona vouchere de pe piata, insa numai impreuna cu certificatul de inmatriculare a autovehiculului uzat, certificatul de distrugere a autovehiculului uzat si certificatul de radiere din evidenta circulatiei a autovehiculului uzat, toate in copie legalizata.

228 de milioane pentru masini noi in 2011

Potrivit ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, solicitantii voucherelor oferite prin program vor putea merge cu masina la casat in jurul datei de 18 - 20 martie.

Suma alocata Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru anul 2011 este de 228.000.000 lei.

Anul trecut, prin Rabla au fost casate aproape 190.000 de masini vechi si au fost cumparate 63.000 de masini noi, dintre care 23.000 de productie autohtona.

Programul a fost lansat in 2007, cand a beneficiat de 49.332.000 lei si au fost scoase din uz 16.444 autoturisme.

Firmele colectoare, precum si producatorii auto din program vor fi anuntati dupa incheierea sesiunii de inscriere, din intervalul 15 - 24 februarie.

Sursa: www.green-report.ro

vineri, 11 februarie 2011

Borbely: Cine nu vrea să plătească taxa auto, să-şi cumpere maşini înmatriculate în România

Parca seamana cu declaratia Presedintelui care a recomandat romanilor nemultumiti de guvernare, sa emigreze.

Eu am o alta sugestie pentru stimabilul Ministru al Mediului: daca tot vrea ca maghiarii din Romania sa fie autonomi fata de romani, mai bine sa se mute toti in Ungaria.

Avocat european: Instantele care au decis restituirea taxei de poluare au gresit

Instantele nationale care au admis cererile de restituire a taxei de poluare pentru autovehicule pe motive de discriminare a legii au gresit, este concluzia avocatului Eleanor Sharpston, desemnat de catre Uniunea Europeana sa studieze hotararile preliminare formulate de catre completele de judecata din Romania.

Concluzia se regaseste intr-un document pus la dispozitia mass-media de catre Ministerul Mediului si Padurilor, joi, cu ocazia unei conferinte de presa sustinuta de catre ministrul Laszlo Borbely.

Se face o campanie din partea avocatilor la ora actuala pe tema taxei auto. Am o veste proasta pentru acestia. Au fost complete de judecata care au cerut si parerea Uniunii Europene. Ce a spus UE? Ca ceea ce se intampla in Romania cu taxa auto este in spiritul a ceea ce face Uniunea. Avocatii sustin ca taxa auto este discriminatorie, ca odata inmatriculate intr-o tara masinile nu trebuie sa mai fie inca o data in alta tara, ceea ce nu este adevarat. Fiecare tara are propriul sistem de taxare", a afirmat Borbely.

Acesta a precizat ca in toate procesele privind taxa auto, ministerul de resort a facut recurs.

Potrivit datelor MMP, in 2010 au existat 12.000 de procese pe taxa auto si tot atatea contestatii din partea statului, in timp ce din 3.500 de procese finalizate numai 50 au fost castigate de catre stat.

In ceea ce priveste dosarele de contestare a taxei auto, instantele de judecata au formulat cereri de pronuntare a unei hotarari preliminare catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar forul european a desemnat un avocat general, in persoana lui Eleanor Sharpston.

Taxa de poluare auto a crescut, de la 1 ianuarie 2011, in medie, cu 45-50%, in functie de vechime si puterea masinii.

Modificarile taxei auto prevad aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2011 si pentru masinile Euro 5, cuantumul taxei fiind intre 40 de euro, pentru o masina cu motor de 1.100 cmc si o vechime de doi ani, si 1.867 euro, in cazul unei masini noi de 4.200 cmc.

Pentru motorizarile mici, de 1.100 cmc, taxa se situeaza intre 40 si 50 de euro (mai mare pentru masinile noi), pentru cele cu motoare de 1.150 cmc - intre 57 si 73 de euro, iar pentru cele de 1.200 cmc - intre 54 si 76 de euro, in functie de vechimea masinii.

La motorizarile de 1.400 cmc, taxa variaza intre 108 si 130 de euro, la 1.461 cmc - intre 174 si 220 de euro, iar la 1.598 de cmc taxa va fi de 329 de euro. Pentru versiunea Dacia Duster cu motor de 1,6 litri si un pret de 10.950 euro, taxa auto va fi de 329 de euro.

Pentru autoturismele cu motorizari de 2.000 cmc, taxa va varia intre 342 si 413 euro, in functie de vechime, pentru 2.200 cmc - intre 604 si 765 euro, pentru 3.000 de euro - intre 895 de euro si 1.133 euro, iar pentru 3.200 cmc taxa se va situa intre 953 si 1.152 euro.

Totodata, cumparatorii de masini uzate fara dotari suplimentare, de exemplu aer conditionat si airbag, vor plati o taxa mai mare incepand din 2011, potrivit normelor metodologice de aplicare a ordonantei privind taxei auto.

miercuri, 9 februarie 2011

Masini de lux la mana a doua - vezi ce optiuni ai

In targul de masini nu merg numai autoturisme comune, pe care le vezi zi de zi pe strada, ci si automobile dintre cele mai exclusiviste.
O simpla cautare pe site-ul de anunțuri autovit.ro ne arata ca aici ajung si modele precum Rolls-Royce Phantom, Aston Martin sau Maybach.

Aproximativ 10 masini ale caror anunțuri de vanzare apar pe autovit.ro au motoare cu o capacitate de peste 5 litri si peste 500 de cai.
Cea mai puternica masina scoasa pe taraba este un Bentley Continental Coupe, fabricat in 2010, care are sub capota un motor de nu mai puțin de 700 de cai putere si o capacitate de 6.000 cm cubi.

Masina a fost rulata doar 18.000 de km si are un preț de 235.600 de euro. E bine de stiut ca un calcul simplu al taxei de poluare pentru acest model este de peste 15.000 de euro.

Pe locul al doilea in topul celor mai puternice masini de pe autovit.ro este un Lamborgini Murcielago din 2008, al carei preț este de 236.840 de euro. Are un motor de 6.496 cm cubi si o putere de 640 de cai.

Tot peste 600 de cai putere are si Maybach-ul 62 al omului de afaceri Cornel Penescu, despre care Capital.ro a scris de curand ca sta de mai bine de un an pe taraba si nu-l cumpara nimeni.

La un preț de 225.00 de euro gasim un Mercedes-Benz SLR, Coupe, din 2006, care are un motor de 5.439 de cm cubi si o putere de 626 de cai. Masina nu a fost rulata decat 15.300 de km.

Cea mai scumpa masina de pe autovit.ro este un Rolls Royce Phantom din 2009, care are si cea mai mare capacitate a motorului: 6,7 litri.

Prețul acesteia este de 310.000 de euro, iar puterea motorului este de 460 de cai. De remarcat ca nu a fost rulata decat 1.223 de km. Un calcul simplu arata ca taxa de poluare ar fi, estimativ, de 17.000 de euro.

Sursa: Capital.ro

vineri, 28 ianuarie 2011

MASINA SECOND-HAND. Ce trebuie sa verifici cand cumperi o masina la mana a doua

Desi valoarea noii taxe de poluare a crescut semnificativ de la inceputul acestui an, pentru multi dintre romani cumpararea unei masini second-hand este singura solutie de a avea un autovehicul.

Cumpararea unei masini second-hand este o provocare pe care putini o depasesc cu succes. Pentru a evita capcanele pe care le intind vanzatorii mai putin onesti, gandul va furnizeaza un mic ghid al lucrurilor mai putin uzuale pe care un eventual cumparator ar trebui sa le faca inainte de a bate palma cu vanzatorul unei masini la mana a doua.

Atentie la actele masinii!

• Nu uitati nicodata sa solicitati carnetul de service al autovehicului. In acest fel, veti afla de la reprezentanta producatorului auto ce interventii a suferit in timp masina pe care va ganditi sa o achizitionati. Daca va ganditi sa cumparati o masina second-hand de peste granita, nu faceti acest lucru pe fuga. Verificati in prealabil autovehiculul la Registrul Auto Roman(RAR). "Spre exemplu, o masina apartinand unei firme de leasing din Romania este vanduta, pe baza unor acte false, in Germania. Nu de putine ori firma din Germania o revinde chiar unei persoane din Romania. Cumparatorul, de buna credinta, merge la RAR si abia acolo afla ca masina este deja inmatriculata pe numele societatii de leasing", spune pentru gandul Cristian Muntean, directorul Asociatiei Societatilor de Service Auto din Romania (ASSAI), o organizatie profesionala care reprezinta interesele a peste 400 de service-uri auto independente.

• In plus, reprezentantul ASSAI, va sfatuieste sa cereti vanzatorului ultimele politie de asigurare ale masinii. Cu un mic efort de detectiv, veti putea afla de la societatea de asigurare "cazierul" autovehicului pe care doriti sa il cumparati.

Caroseria si motorul dau indicii importante despre varsta si uzura masinii

•Vizita la un tinichigiu va poate scuti de costurile unei investitii auto neinspirate. O masina second-hand al carui kilometraj arata cifre derizorii, dar are zgarieturi sau vopsea lipsa la imbinari, usi sau suruburile de prindere, ridica semne de intrebare in ochii cumparatorului avizat. O alta metoda de a verificare a vechimii reale este o analiza atenta a datelor de pe anvelope (marca, an de fabricatie). "Daca masina are pe bord 25.000 de kilometri si are alte anvelope decat cea de la roata de rezerva, probabil masina are in realitate mai multi kilometri", explica Muntean.

• Verificati elementele din aluminiu din jurul motorului. "Daca acestea sunt mate sau de culoare gri, inseamna ca materialele sunt imbatranite si masina are multi ani", spun specialistii. Similar, daca exista diferente mari de culoare intre furtunuri, cum ar fi cele de racire, este un semn ca autovehiculul a avut interventii in acea zona.

Masina de 2.500 de euro, cea mai cautata

Iar pretentiile vanzatorilor de masini second-hand scad constant. Statisitc, ele s-au diminuat cu peste 11% fata de anul 2009. Numarul mare de oferte, dar si puterea scazuta de cumparare a romanilor au facut ca cele mai cautate autovehicule sa fie cele ieftine, de pana la 2.500 de euro, dupa cum declara recent Bogdan Vulpe, program manager al sitului de profil auto.ro.

Chiar si in aceste conditii, 2010 a fost insa un an de exceptie pentru comercinatii de masini rulate. Daca in primele cinci luni, numarul autovehiculelor second nou inmatriculate s-a situat in marja de 10.000-13.500 de unitati, finalul anului a adus tranzactii record. Punctul maxim a fost atins in chiar ultima luna a lui 2010, cand peste 41.000 de romani au inmatriculat o masina la mana a doua. Insa aceasta crestere conjuncturala este pusa pe seama iminentei majorari a taxei auto.

In medie, un autovehicul al constructorului german Volkswagen se tranzactiona, la nivelul lunii noiembrie 2010, pentru 7.461 de euro. Opelurile second-hand aveau, o medie la vanzare de circa 5.000 de euro. Un caz aparte il reprezinta masinile marca Audi. Ele fac nota discordanta in piata si sunt cotate chiar mai bine decat in 2009. Pretul lor a crescut cu 1,4%, pana la nivelul de 13.451 de euro. Vehiclele Dacia au o valoare de revanzare de aproximativ 2.370 de euro, potrivit datelor auto.ro.

Taxa de poluare, frana pentru piata second

De anul acesta, taxa pentru poluare a fost majorata consistent. Guvernul a decis o crestere medie de circa 45% fata de nivelul anterior. Astfel, inmatricularea unei masini cu o motorizare Euro 4, de 1.400 de centimetri cubi, veche de un an, este taxata cu 787 euro, fata de 380 de euro cat era in 2010. Aceeasi motorizare, dar pentru o masina veche de trei ani implica plata unei taxe de 651 de euro, fata de 315 la nivelul anului trecut.

Pentru o masina noua cu motor Euro 5, de 3.000 de centimetri cubi, se va plati o taxa de 1.133 de euro. Totodata, o motorizare Euro 5 de 1.100 de centimetri cubi, care in 2010 era scutita de taxa, va fi taxata cu 50 euro in cazul unei masini noi si cu 40 de euro in cazul unui autoturism vechi de doi ani.

Sursa: Gandul.info

vineri, 21 ianuarie 2011

Pe 15 Februarie incepe Programul Rabla/Remat 2011

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat oficial ca Programul de reinoire a parcului auto, Rabla 2011 va incepe cu data de 15 Februarie. Valoarea unui tichet/voucher va fi tot de 3.800 lei si se vor putea utiliza maxim trei vouchere pentru fiecare masina cumparata. Practic raman aceleasi conditii ca si la REMAT 2010.

In 2011, la acest program vor putea participa si institutiile publice.

Anul trecut au fost casate peste 180.000 de rable. Sunt foarte curios cate masini de casat au mai ramas pe piata.

luni, 17 ianuarie 2011

Cresterea taxei de poluare/inmatriculare "strica" piata auto

Piata de masini second-hand este inghetata dupa ce taxa de mediu a crescut cu pana la 50%. Vanzarile din targuri au scazut cu aproape 65% fata de acum doi ani.

Cele mai multe masini scoase la vanzare sunt din categoria Euro 2, pentru care taxa a crescut de la 1.600 la 2.400 de euro, potrivit Realitatea TV.

Comerciantii din cel mai mare targ de masini second hand din Transilvania vindeau inainte chiar si doua masini pe saptamana, dar acum abia mai vand una pe luna. Singurii oameni care mai vin in targ doar se uita la masini, iar vanzatorii nici nu mai simt nevoia sa isi laude marfa, spun ei.

Dn acest an a fost introdusa taxa auto si pentru masinile noi cu motor Euro 5. Cele mai economice automobile noi vor plati o taxa de poluare in valoare de 50 de euro, in timp ce pentru o limuzina Audi A8 sau Mercedes-Benz S-Klasse, valoarea urca pana la aproape 1.900 de euro.

Cei care vor inmatricula o masina cu motor de 1,2 litri Euro 4 vor plati intre 299 euro si 457 euro. Cele mai mari valori ale taxei auto se situeaza la motoarele de peste 3.200 euro.
Sursa: Ziare.com

miercuri, 5 ianuarie 2011

Sapte conceptii gresite despre economia de carburant

Printre soferi exista unele opinii gresite despre modul in care se poate obtine o eficienta mai ridicata a consumului de carburanti. Iata cateva dintre ele, dar si argumentele care nu sustin aceste teorii.

1. Trebuie sa conduci o masina mica pentru a obtine economii bune de carburant – Tehnologiile avansate legate de motoarele diesel, sistemele de injectie directa a carburantului, transmisiile de ultima generatie, anvelopele eficiente energetic, dar si designul aerodinamic permit autovehiculelor cu dimensiuni standard sa fie foarte eficiente din punctul de vedere al consumurilor, potrivit site-ului www.fueleconomy.gov.

2. Transmisia manuala intotdeauna aduce economii mai bune decat cea automata – Progresele in transmisiile automate au imbunatatit eficienta acestora pana intr-acolo incat versiunea automata a unui vehicul obtine adesea aceeasi sau chiar o mai buna eficienta decat versiunea manuala.

3. Consumi mai mult cand pornesti masina decat cand o lasi sa functioneze in gol – Motoarele moderne cu injectie pornesc foarte eficient, mai ales cand sunt incalzite. Masina lasata sa functioneze in gol poate folosi de la aproximativ un litru la aproape doi litri pe ora, in functie de marimea motorului masinii dumneavoastra. Opriti motorul cand autoturismul sta pe loc, cu exceptia situatiilor cand asteptati in trafic sau intr-o coloana unde ar trebui sa il porniti si sa il opriti frecvent. Repornirea motorului prea des poate uza demarorul.

4. Vehiculele trebuie sa se incalzeasca inainte de a fi conduse – Automobilele moderne pot fi conduse la cateva secunde dupa ce au fost pornite, desi motorul nu ar trebui suprasolicitat pana cand nu ajunge la temperatura normala de operare. In plus, cel mai rapid mod de a incalzi motorul este sa conduci masina.

5. Cu cat masina imbatraneste, cu atat consumul ei de carburant scade semnificativ – Un vehicul intretinut corespunzator isi va pastra eficienta multi ani. Testele au aratat ca eficienta consumului de carburant a unui autovehicul creste dupa primii ani de la achizitionarea lui. Masinile vechi de 10-15 ani vor inregistra scaderi mici ale eficientei daca sunt ingrijite bine.

6. Inlocuirea filtrului de aer iti va ajuta masina sa mearga mai eficient – Acest lucru este adevarat pentru autoturismele mai vechi, care au motor cu carburator, dar motoarele moderne cu injectie au computere la bord care ajusteaza automat raportul aer-carburant la nivelul potrivit. Schimbarea filtrului de aer nu va creste economiile de carburant, dar ar putea imbunatati performanta motorului.

7. Utilizarea de carburanti premium imbunatateste consumul – Daca masina dumneavoastra nu a fost proiectata special pentru carburanti premium sau nu functioneaza optim cu carburant obisnuit, atunci nu veti inregistra probabil niciun beneficiu de pe urma utilizarii unui combustibil mai scump in loc de unul obisnuit. Consultati manualul de utilizare a masinii pentru a vedea daca produsele premium sunt recomandate si in ce conditii. Pe de alta parte, utilizarea de benzina cu amestec de 10% etanol poate descreste economia de carburant cu circa 3%, din cauza densitatii energetice mai scazute. In Romania, de la 1 ianuarie, amestectul obligatoriu este de 5% biocarburant.

Sursa: evz.ro

Focus Auto - Revista auto online