marți, 13 mai 2008

Ghid de cautare masini pe Internet

De departe cea mai utilizata modalitate de cautare a masinilor din strainatate a devenit accesarea unui site cu anunturi auto. Primul si cel mai popular site de acest tip este www.mobile.de. Sunt convins ca majoritatea celor interesati pe o masina second-hand au intrat macar o data pe acest site ... daca inca nu ati intrat, ar fi momentul!


Site-ul de baza este in limba germana dar pentru meniuri si optiuni de cautare sunt disponibile mai multe limbi printre care si engleza! Dupa ce ati selectat limba dorita veti primi un avertisment mare, care in traducere ar suna cam asa: "Nu trimiteti bani in avans. O asemenea cerere este clar o tentativa de frauda!". De ce au scris ei asa ceva? Ei bine, sunt convins ca veti gasi si voi multe super oferte, in special de la anunturile persoanelor fizice, gen "Golf IV in 2002 cu 70000 km la pretul de numai 4900E". Sper ca e clar pentru toti ca e TZEAPA! Ca sa va convingeti trimiteti un mail vanzatorului si acesta va raspunde destul de repede cu solicitarea unui avans! Ca si practica generala, dealerii auto din Germania nu prea sunt fani ai email-ului. Destul de putini mi-au raspuns cand am solicitat informatii despre masini pe mail; unii chiar specifica in anunturi "keine Email"! De rezervari pentru anumite masini nici nu se pune problema; se prefera telefonul in general si faxul pentru rezervari (se pastreaza masina pentru 2-3 zile).

Daca apasati link-ul Search din meniul din dreapta sau Detailed Search din finalul formularului simplist de pe prima pagina, veti observa ca aveti la dispozitie o sumedenie de criterii de cautare! Sfatul meu este sa nu utilizati chiar toate filtrele insa unele sunt absolut necesare: numar maxim de kilometri 200.000 (nu are rost sa va complicati cu asemenea masini), anul minim de fabricatie (pentru masini serioase sa nu fie fabricate inainte de 1998) si chiar un pret minim (masinile cu pret foarte mic pentru categoria lor sigur au o problema: accident nereparat, kilometri foarte multi sau ceva stricat). De asemenea eu as scoate de la bun inceput anunturile persoanelor fizice!

Odata ce ati obtinut rezultatele cautarii fiti atent la detalii. Cititi cu atentie ce optiune are masina si verificati cu pozele. De cele mai multe ori, din poze va puteti da seama daca masina are zgarieturi, climatronic sau aer conditionat, casetofon sau cd player, transmisie manuala sau automata! Daca sunt reale, pozele pot oferi informatii utile. Pentru fiecare anunt va sugerez sa vizitati si site-ul dealer-ului; vazand si celelalte anunturi ale acestuia va veti face o parere mai buna despre ce fel de masini comercializeaza. Atentia in citirea anunturilor este foarte importanta deoarece n-ati vrea sa mergeti sa cumparati o masina stricata. Cuvantul schaden este estential deoarece inseamna stricat iar asocierea cu un alt cuvant este clar ce reprezinta (ex: Motorschanden).

Acestea fiind spuse nu pot decat sa va urez cautari cu rezultate pe masura asteptarilor voastre!

Niciun comentariu:

Focus Auto - Revista auto online