Desi valoarea noii taxe de poluare a crescut semnificativ de la inceputul acestui an, pentru multi dintre romani cumpararea unei masini second-hand este singura solutie de a avea un autovehicul.
Cumpararea unei masini second-hand este o provocare pe care putini o depasesc cu succes. Pentru a evita capcanele pe care le intind vanzatorii mai putin onesti, gandul va furnizeaza un mic ghid al lucrurilor mai putin uzuale pe care un eventual cumparator ar trebui sa le faca inainte de a bate palma cu vanzatorul unei masini la mana a doua.
Atentie la actele masinii!
• Nu uitati nicodata sa solicitati carnetul de service al autovehicului. In acest fel, veti afla de la reprezentanta producatorului auto ce interventii a suferit in timp masina pe care va ganditi sa o achizitionati. Daca va ganditi sa cumparati o masina second-hand de peste granita, nu faceti acest lucru pe fuga. Verificati in prealabil autovehiculul la Registrul Auto Roman(RAR). "Spre exemplu, o masina apartinand unei firme de leasing din Romania este vanduta, pe baza unor acte false, in Germania. Nu de putine ori firma din Germania o revinde chiar unei persoane din Romania. Cumparatorul, de buna credinta, merge la RAR si abia acolo afla ca masina este deja inmatriculata pe numele societatii de leasing", spune pentru gandul Cristian Muntean, directorul Asociatiei Societatilor de Service Auto din Romania (ASSAI), o organizatie profesionala care reprezinta interesele a peste 400 de service-uri auto independente.
• In plus, reprezentantul ASSAI, va sfatuieste sa cereti vanzatorului ultimele politie de asigurare ale masinii. Cu un mic efort de detectiv, veti putea afla de la societatea de asigurare "cazierul" autovehicului pe care doriti sa il cumparati.
Caroseria si motorul dau indicii importante despre varsta si uzura masinii
•Vizita la un tinichigiu va poate scuti de costurile unei investitii auto neinspirate. O masina second-hand al carui kilometraj arata cifre derizorii, dar are zgarieturi sau vopsea lipsa la imbinari, usi sau suruburile de prindere, ridica semne de intrebare in ochii cumparatorului avizat. O alta metoda de a verificare a vechimii reale este o analiza atenta a datelor de pe anvelope (marca, an de fabricatie). "Daca masina are pe bord 25.000 de kilometri si are alte anvelope decat cea de la roata de rezerva, probabil masina are in realitate mai multi kilometri", explica Muntean.
• Verificati elementele din aluminiu din jurul motorului. "Daca acestea sunt mate sau de culoare gri, inseamna ca materialele sunt imbatranite si masina are multi ani", spun specialistii. Similar, daca exista diferente mari de culoare intre furtunuri, cum ar fi cele de racire, este un semn ca autovehiculul a avut interventii in acea zona.
Masina de 2.500 de euro, cea mai cautata
Iar pretentiile vanzatorilor de masini second-hand scad constant. Statisitc, ele s-au diminuat cu peste 11% fata de anul 2009. Numarul mare de oferte, dar si puterea scazuta de cumparare a romanilor au facut ca cele mai cautate autovehicule sa fie cele ieftine, de pana la 2.500 de euro, dupa cum declara recent Bogdan Vulpe, program manager al sitului de profil auto.ro.
Chiar si in aceste conditii, 2010 a fost insa un an de exceptie pentru comercinatii de masini rulate. Daca in primele cinci luni, numarul autovehiculelor second nou inmatriculate s-a situat in marja de 10.000-13.500 de unitati, finalul anului a adus tranzactii record. Punctul maxim a fost atins in chiar ultima luna a lui 2010, cand peste 41.000 de romani au inmatriculat o masina la mana a doua. Insa aceasta crestere conjuncturala este pusa pe seama iminentei majorari a taxei auto.
In medie, un autovehicul al constructorului german Volkswagen se tranzactiona, la nivelul lunii noiembrie 2010, pentru 7.461 de euro. Opelurile second-hand aveau, o medie la vanzare de circa 5.000 de euro. Un caz aparte il reprezinta masinile marca Audi. Ele fac nota discordanta in piata si sunt cotate chiar mai bine decat in 2009. Pretul lor a crescut cu 1,4%, pana la nivelul de 13.451 de euro. Vehiclele Dacia au o valoare de revanzare de aproximativ 2.370 de euro, potrivit datelor auto.ro.
Taxa de poluare, frana pentru piata second
De anul acesta, taxa pentru poluare a fost majorata consistent. Guvernul a decis o crestere medie de circa 45% fata de nivelul anterior. Astfel, inmatricularea unei masini cu o motorizare Euro 4, de 1.400 de centimetri cubi, veche de un an, este taxata cu 787 euro, fata de 380 de euro cat era in 2010. Aceeasi motorizare, dar pentru o masina veche de trei ani implica plata unei taxe de 651 de euro, fata de 315 la nivelul anului trecut.
Pentru o masina noua cu motor Euro 5, de 3.000 de centimetri cubi, se va plati o taxa de 1.133 de euro. Totodata, o motorizare Euro 5 de 1.100 de centimetri cubi, care in 2010 era scutita de taxa, va fi taxata cu 50 euro in cazul unei masini noi si cu 40 de euro in cazul unui autoturism vechi de doi ani.
Sursa: Gandul.info