vineri, 28 ianuarie 2011

MASINA SECOND-HAND. Ce trebuie sa verifici cand cumperi o masina la mana a doua

Desi valoarea noii taxe de poluare a crescut semnificativ de la inceputul acestui an, pentru multi dintre romani cumpararea unei masini second-hand este singura solutie de a avea un autovehicul.

Cumpararea unei masini second-hand este o provocare pe care putini o depasesc cu succes. Pentru a evita capcanele pe care le intind vanzatorii mai putin onesti, gandul va furnizeaza un mic ghid al lucrurilor mai putin uzuale pe care un eventual cumparator ar trebui sa le faca inainte de a bate palma cu vanzatorul unei masini la mana a doua.

Atentie la actele masinii!

• Nu uitati nicodata sa solicitati carnetul de service al autovehicului. In acest fel, veti afla de la reprezentanta producatorului auto ce interventii a suferit in timp masina pe care va ganditi sa o achizitionati. Daca va ganditi sa cumparati o masina second-hand de peste granita, nu faceti acest lucru pe fuga. Verificati in prealabil autovehiculul la Registrul Auto Roman(RAR). "Spre exemplu, o masina apartinand unei firme de leasing din Romania este vanduta, pe baza unor acte false, in Germania. Nu de putine ori firma din Germania o revinde chiar unei persoane din Romania. Cumparatorul, de buna credinta, merge la RAR si abia acolo afla ca masina este deja inmatriculata pe numele societatii de leasing", spune pentru gandul Cristian Muntean, directorul Asociatiei Societatilor de Service Auto din Romania (ASSAI), o organizatie profesionala care reprezinta interesele a peste 400 de service-uri auto independente.

• In plus, reprezentantul ASSAI, va sfatuieste sa cereti vanzatorului ultimele politie de asigurare ale masinii. Cu un mic efort de detectiv, veti putea afla de la societatea de asigurare "cazierul" autovehicului pe care doriti sa il cumparati.

Caroseria si motorul dau indicii importante despre varsta si uzura masinii

•Vizita la un tinichigiu va poate scuti de costurile unei investitii auto neinspirate. O masina second-hand al carui kilometraj arata cifre derizorii, dar are zgarieturi sau vopsea lipsa la imbinari, usi sau suruburile de prindere, ridica semne de intrebare in ochii cumparatorului avizat. O alta metoda de a verificare a vechimii reale este o analiza atenta a datelor de pe anvelope (marca, an de fabricatie). "Daca masina are pe bord 25.000 de kilometri si are alte anvelope decat cea de la roata de rezerva, probabil masina are in realitate mai multi kilometri", explica Muntean.

• Verificati elementele din aluminiu din jurul motorului. "Daca acestea sunt mate sau de culoare gri, inseamna ca materialele sunt imbatranite si masina are multi ani", spun specialistii. Similar, daca exista diferente mari de culoare intre furtunuri, cum ar fi cele de racire, este un semn ca autovehiculul a avut interventii in acea zona.

Masina de 2.500 de euro, cea mai cautata

Iar pretentiile vanzatorilor de masini second-hand scad constant. Statisitc, ele s-au diminuat cu peste 11% fata de anul 2009. Numarul mare de oferte, dar si puterea scazuta de cumparare a romanilor au facut ca cele mai cautate autovehicule sa fie cele ieftine, de pana la 2.500 de euro, dupa cum declara recent Bogdan Vulpe, program manager al sitului de profil auto.ro.

Chiar si in aceste conditii, 2010 a fost insa un an de exceptie pentru comercinatii de masini rulate. Daca in primele cinci luni, numarul autovehiculelor second nou inmatriculate s-a situat in marja de 10.000-13.500 de unitati, finalul anului a adus tranzactii record. Punctul maxim a fost atins in chiar ultima luna a lui 2010, cand peste 41.000 de romani au inmatriculat o masina la mana a doua. Insa aceasta crestere conjuncturala este pusa pe seama iminentei majorari a taxei auto.

In medie, un autovehicul al constructorului german Volkswagen se tranzactiona, la nivelul lunii noiembrie 2010, pentru 7.461 de euro. Opelurile second-hand aveau, o medie la vanzare de circa 5.000 de euro. Un caz aparte il reprezinta masinile marca Audi. Ele fac nota discordanta in piata si sunt cotate chiar mai bine decat in 2009. Pretul lor a crescut cu 1,4%, pana la nivelul de 13.451 de euro. Vehiclele Dacia au o valoare de revanzare de aproximativ 2.370 de euro, potrivit datelor auto.ro.

Taxa de poluare, frana pentru piata second

De anul acesta, taxa pentru poluare a fost majorata consistent. Guvernul a decis o crestere medie de circa 45% fata de nivelul anterior. Astfel, inmatricularea unei masini cu o motorizare Euro 4, de 1.400 de centimetri cubi, veche de un an, este taxata cu 787 euro, fata de 380 de euro cat era in 2010. Aceeasi motorizare, dar pentru o masina veche de trei ani implica plata unei taxe de 651 de euro, fata de 315 la nivelul anului trecut.

Pentru o masina noua cu motor Euro 5, de 3.000 de centimetri cubi, se va plati o taxa de 1.133 de euro. Totodata, o motorizare Euro 5 de 1.100 de centimetri cubi, care in 2010 era scutita de taxa, va fi taxata cu 50 euro in cazul unei masini noi si cu 40 de euro in cazul unui autoturism vechi de doi ani.

Sursa: Gandul.info

vineri, 21 ianuarie 2011

Pe 15 Februarie incepe Programul Rabla/Remat 2011

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat oficial ca Programul de reinoire a parcului auto, Rabla 2011 va incepe cu data de 15 Februarie. Valoarea unui tichet/voucher va fi tot de 3.800 lei si se vor putea utiliza maxim trei vouchere pentru fiecare masina cumparata. Practic raman aceleasi conditii ca si la REMAT 2010.

In 2011, la acest program vor putea participa si institutiile publice.

Anul trecut au fost casate peste 180.000 de rable. Sunt foarte curios cate masini de casat au mai ramas pe piata.

luni, 17 ianuarie 2011

Cresterea taxei de poluare/inmatriculare "strica" piata auto

Piata de masini second-hand este inghetata dupa ce taxa de mediu a crescut cu pana la 50%. Vanzarile din targuri au scazut cu aproape 65% fata de acum doi ani.

Cele mai multe masini scoase la vanzare sunt din categoria Euro 2, pentru care taxa a crescut de la 1.600 la 2.400 de euro, potrivit Realitatea TV.

Comerciantii din cel mai mare targ de masini second hand din Transilvania vindeau inainte chiar si doua masini pe saptamana, dar acum abia mai vand una pe luna. Singurii oameni care mai vin in targ doar se uita la masini, iar vanzatorii nici nu mai simt nevoia sa isi laude marfa, spun ei.

Dn acest an a fost introdusa taxa auto si pentru masinile noi cu motor Euro 5. Cele mai economice automobile noi vor plati o taxa de poluare in valoare de 50 de euro, in timp ce pentru o limuzina Audi A8 sau Mercedes-Benz S-Klasse, valoarea urca pana la aproape 1.900 de euro.

Cei care vor inmatricula o masina cu motor de 1,2 litri Euro 4 vor plati intre 299 euro si 457 euro. Cele mai mari valori ale taxei auto se situeaza la motoarele de peste 3.200 euro.
Sursa: Ziare.com

miercuri, 5 ianuarie 2011

Sapte conceptii gresite despre economia de carburant

Printre soferi exista unele opinii gresite despre modul in care se poate obtine o eficienta mai ridicata a consumului de carburanti. Iata cateva dintre ele, dar si argumentele care nu sustin aceste teorii.

1. Trebuie sa conduci o masina mica pentru a obtine economii bune de carburant – Tehnologiile avansate legate de motoarele diesel, sistemele de injectie directa a carburantului, transmisiile de ultima generatie, anvelopele eficiente energetic, dar si designul aerodinamic permit autovehiculelor cu dimensiuni standard sa fie foarte eficiente din punctul de vedere al consumurilor, potrivit site-ului www.fueleconomy.gov.

2. Transmisia manuala intotdeauna aduce economii mai bune decat cea automata – Progresele in transmisiile automate au imbunatatit eficienta acestora pana intr-acolo incat versiunea automata a unui vehicul obtine adesea aceeasi sau chiar o mai buna eficienta decat versiunea manuala.

3. Consumi mai mult cand pornesti masina decat cand o lasi sa functioneze in gol – Motoarele moderne cu injectie pornesc foarte eficient, mai ales cand sunt incalzite. Masina lasata sa functioneze in gol poate folosi de la aproximativ un litru la aproape doi litri pe ora, in functie de marimea motorului masinii dumneavoastra. Opriti motorul cand autoturismul sta pe loc, cu exceptia situatiilor cand asteptati in trafic sau intr-o coloana unde ar trebui sa il porniti si sa il opriti frecvent. Repornirea motorului prea des poate uza demarorul.

4. Vehiculele trebuie sa se incalzeasca inainte de a fi conduse – Automobilele moderne pot fi conduse la cateva secunde dupa ce au fost pornite, desi motorul nu ar trebui suprasolicitat pana cand nu ajunge la temperatura normala de operare. In plus, cel mai rapid mod de a incalzi motorul este sa conduci masina.

5. Cu cat masina imbatraneste, cu atat consumul ei de carburant scade semnificativ – Un vehicul intretinut corespunzator isi va pastra eficienta multi ani. Testele au aratat ca eficienta consumului de carburant a unui autovehicul creste dupa primii ani de la achizitionarea lui. Masinile vechi de 10-15 ani vor inregistra scaderi mici ale eficientei daca sunt ingrijite bine.

6. Inlocuirea filtrului de aer iti va ajuta masina sa mearga mai eficient – Acest lucru este adevarat pentru autoturismele mai vechi, care au motor cu carburator, dar motoarele moderne cu injectie au computere la bord care ajusteaza automat raportul aer-carburant la nivelul potrivit. Schimbarea filtrului de aer nu va creste economiile de carburant, dar ar putea imbunatati performanta motorului.

7. Utilizarea de carburanti premium imbunatateste consumul – Daca masina dumneavoastra nu a fost proiectata special pentru carburanti premium sau nu functioneaza optim cu carburant obisnuit, atunci nu veti inregistra probabil niciun beneficiu de pe urma utilizarii unui combustibil mai scump in loc de unul obisnuit. Consultati manualul de utilizare a masinii pentru a vedea daca produsele premium sunt recomandate si in ce conditii. Pe de alta parte, utilizarea de benzina cu amestec de 10% etanol poate descreste economia de carburant cu circa 3%, din cauza densitatii energetice mai scazute. In Romania, de la 1 ianuarie, amestectul obligatoriu este de 5% biocarburant.

Sursa: evz.ro

Focus Auto - Revista auto online