vineri, 12 februarie 2010

Repari masina pe Casco sau pe RCA?

Iata un articol din ziarul Capital care te-ar putea ajuta sa te hotarasti:

Repararea maşinile lovite de altcineva se poate face folosind fie poliţa Casco, fie asigurarea obligatorie RCA a şoferului vinovat. Ce variantă este mai mai bine să fie aleasă?

Proprietarii care decid să-şi repare autovehiculul pe poliţa Casco obţin, de obicei, despăgubiri mai mari decât dacă ar repara maşina pe asigurarea RCA a celui care a produs accidentul. Reversul medaliei este că la reînnoirea poliţei Casco ar putea plăti mai mulţi bani.

Directorul general al brokerului de asigurări SRBA, Gheroghe Grad, afirmă că majorarea primei de asigurare la reînnoirea poliţei nu este o practică universală pe piaţa autohtonă şi apreciază că jumătate din asigurătorii autohtoni le majorează clienţilor Casco prima de asigurare în cazul în care utilizează această poliţă pentru a-şi repara maşina avariată de un terţ.

Printre societăţile care nu-şi penalizează clienţii prin mărirea primei de asigurare se numără Allianz-Țiriac, Generali şi Euroins, potrivit oficialilor celor trei companii. Asigurătorii care le repară clienţilor cu Casco maşinile accidentate de terţi urmează să-şi recupeze parţial sau integral sumele plătite de la companiile de la care şi-au cumpărat poliţele RCA şoferii care au provocat accidentele.

Explicaţii pentru diferenţe

„Este posibil ca o maşină asigurată pe Casco pentru suma de 10.000 de euro să facă pe poliţa RCA numai 8.000 de euro“, afirmă directorul general al SRBA.  Despăgubirea maximă care poate fi obţinută pe poliţele RCA este de obicei mai mică deoarece  pentru stabilirea acesteia se aplică coeficienţi de uzură, a căror valoare este stabilită în funcţie de vechimea maşinii, dar şi de numărul de kilometri parcurşi cu respectivul autovehicul. La asigurările facultative, sumele asigurate sunt determinate în funcţie de vechimea maşinii, fără a ţine cont de cât de mult s-a circulat cu aceasta. De exemplu, pentru o maşină veche de şapte luni, potrivit normelor RCA, uzura este stabilită între 4% şi 13%, în funcţie de starea maşinii, dar şi de numărul de kilometri parcurşi. Pentru o astfel de maşină, suma asigurată prin poliţa Casco este egală cu suma plătită la cumpărarea autovehiculului.

Când valoarea despăgubirii acordate de asigurătorul Casco este mai mare decât valoarea maşinii calculată prin aplicarea coeficienţilor de uzură, compania care a vândut poliţa auto facultativă nu-şi recuperează integral suma plătită clientului de la asigurătorul la care şoferul vinovat are RCA, potrivit directorului de comunicare al Allianz-Țiriac, Marius Onofrei. Există însă şi situaţii în care sumele recuperate de la asigurătorii RCA sunt identice cu cele plătite pentru repararea maşinii cu poliţă Casco.

Unii asigurători aplică franşize

În ultimii ani, câteva companii au încercat să impună franşize la poliţele Casco pentru a elimina cererile de despăgubire la mici zgârieturi şi alte stricăciuni nesemnificative. Proprietarii care-şi repară maşina lovită de un terţ pe poliţa Casco pot fi puşi de asigurător să suporte franşiza prevăzută în poliţa facultativă, în timp ce alte firme nu solicită acest lucru.

„Dacă a optat să meargă pe Casco, franşiza se reţine. Să nu îi mai iau nici franşiză înseamnă că eu mă încarc cu două pierderi“, spune directorul adjunct pe asigurări auto al Euroins, Cătălin Chiriac. O pierdere provine din in­strumentarea dosarului de daună, iar cea de-a doua, din nerecuperarea integrală a despăgubirii plătite asiguratului Casco de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat.

Nici această practică nu e uniformă la nivelul întregii pieţe. „În cazul în care poliţa Casco are franşiză, aceasta nu se aplică dacă şoferul vinovat de accident este asigurat RCA“, afirmă oficialul Allianz. Nici asiguraţii Casco de la Generali nu suportă în astfel de situaţii franşiza.

Franşizele practicate la poliţele auto facultative pentru autovehiculele din clasa medie sunt de obicei între 50 şi 500 de euro pentru avariile parţiale.  Asigurătorii practică tarife mai mici pentru clienţii care acceptă să suporte o parte din potenţialele pagube.

Este posibil ca o maşină asigurată pe Casco pentru suma de 10.000 de euro să facă pe RCA numai 8.000 de euro.
Gheorghe Grad, directorul general al brokerului SRBA

12% este ponderea dosarelor de daună pe poliţe Casco la Allianz-Țiriac pentru care compania urmează să recupereze bani de la alţi asigurători

UZURA
Cu cât o maşină reparată este mai veche, cu atât suma despăgubită pe poliţele RCA este mai mică în urma aplicării coeficienţilor de uzură stabiliţi în normele care reglementează vânzarea poliţelor auto obligatorii.

Niciun comentariu:

Focus Auto - Revista auto online