miercuri, 24 februarie 2010

Brosura de prezentare Dacia Duster

De astazi circula pe net o brosura, aparent oficiala, cu Dacia Duster. Se pare ca aceasta a fost distribuita angajatilor firmei Renault.

Pt a accesa documentul apasati aici: http://issuu.com/martini1367/docs/brochure_dacia_duster

miercuri, 17 februarie 2010

Piata auto in Romania - analiza Ianuarie 2010

In prima luna a lui 2010, piata auto din Romania a suferit una dintre cele mai mari scaderi ale vanzarilor, realizand o numar de 2.133 de autoturisme noi inmatriculate, cu 80% mai putin fata de Ianuarie 2009 (13.813 unitati). In cazul autoutilitarelor sub 3,5 tone, regresul pietei este si mai mare (90%), inmatriculandu-se doar 163 de unitati.

Dacia a "reusit" performanta unei scaderi cu 84% a vanzarilor in aceeasi perioada, spre deosebire de cresterea de 68,6% la nivel european. Cu alte cuvinte, producatorul roman traieste in acest moment din exporturi.

Mai mult ca sigur aceasta scadere dramatica isi are cauzele in atingerea apogeului crizei econimice dar si in faptul ca toata lumea asteapta demararea programului Rabla 2010.

vineri, 12 februarie 2010

Repari masina pe Casco sau pe RCA?

Iata un articol din ziarul Capital care te-ar putea ajuta sa te hotarasti:

Repararea maşinile lovite de altcineva se poate face folosind fie poliţa Casco, fie asigurarea obligatorie RCA a şoferului vinovat. Ce variantă este mai mai bine să fie aleasă?

Proprietarii care decid să-şi repare autovehiculul pe poliţa Casco obţin, de obicei, despăgubiri mai mari decât dacă ar repara maşina pe asigurarea RCA a celui care a produs accidentul. Reversul medaliei este că la reînnoirea poliţei Casco ar putea plăti mai mulţi bani.

Directorul general al brokerului de asigurări SRBA, Gheroghe Grad, afirmă că majorarea primei de asigurare la reînnoirea poliţei nu este o practică universală pe piaţa autohtonă şi apreciază că jumătate din asigurătorii autohtoni le majorează clienţilor Casco prima de asigurare în cazul în care utilizează această poliţă pentru a-şi repara maşina avariată de un terţ.

Printre societăţile care nu-şi penalizează clienţii prin mărirea primei de asigurare se numără Allianz-Țiriac, Generali şi Euroins, potrivit oficialilor celor trei companii. Asigurătorii care le repară clienţilor cu Casco maşinile accidentate de terţi urmează să-şi recupeze parţial sau integral sumele plătite de la companiile de la care şi-au cumpărat poliţele RCA şoferii care au provocat accidentele.

Explicaţii pentru diferenţe

„Este posibil ca o maşină asigurată pe Casco pentru suma de 10.000 de euro să facă pe poliţa RCA numai 8.000 de euro“, afirmă directorul general al SRBA.  Despăgubirea maximă care poate fi obţinută pe poliţele RCA este de obicei mai mică deoarece  pentru stabilirea acesteia se aplică coeficienţi de uzură, a căror valoare este stabilită în funcţie de vechimea maşinii, dar şi de numărul de kilometri parcurşi cu respectivul autovehicul. La asigurările facultative, sumele asigurate sunt determinate în funcţie de vechimea maşinii, fără a ţine cont de cât de mult s-a circulat cu aceasta. De exemplu, pentru o maşină veche de şapte luni, potrivit normelor RCA, uzura este stabilită între 4% şi 13%, în funcţie de starea maşinii, dar şi de numărul de kilometri parcurşi. Pentru o astfel de maşină, suma asigurată prin poliţa Casco este egală cu suma plătită la cumpărarea autovehiculului.

Când valoarea despăgubirii acordate de asigurătorul Casco este mai mare decât valoarea maşinii calculată prin aplicarea coeficienţilor de uzură, compania care a vândut poliţa auto facultativă nu-şi recuperează integral suma plătită clientului de la asigurătorul la care şoferul vinovat are RCA, potrivit directorului de comunicare al Allianz-Țiriac, Marius Onofrei. Există însă şi situaţii în care sumele recuperate de la asigurătorii RCA sunt identice cu cele plătite pentru repararea maşinii cu poliţă Casco.

Unii asigurători aplică franşize

În ultimii ani, câteva companii au încercat să impună franşize la poliţele Casco pentru a elimina cererile de despăgubire la mici zgârieturi şi alte stricăciuni nesemnificative. Proprietarii care-şi repară maşina lovită de un terţ pe poliţa Casco pot fi puşi de asigurător să suporte franşiza prevăzută în poliţa facultativă, în timp ce alte firme nu solicită acest lucru.

„Dacă a optat să meargă pe Casco, franşiza se reţine. Să nu îi mai iau nici franşiză înseamnă că eu mă încarc cu două pierderi“, spune directorul adjunct pe asigurări auto al Euroins, Cătălin Chiriac. O pierdere provine din in­strumentarea dosarului de daună, iar cea de-a doua, din nerecuperarea integrală a despăgubirii plătite asiguratului Casco de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat.

Nici această practică nu e uniformă la nivelul întregii pieţe. „În cazul în care poliţa Casco are franşiză, aceasta nu se aplică dacă şoferul vinovat de accident este asigurat RCA“, afirmă oficialul Allianz. Nici asiguraţii Casco de la Generali nu suportă în astfel de situaţii franşiza.

Franşizele practicate la poliţele auto facultative pentru autovehiculele din clasa medie sunt de obicei între 50 şi 500 de euro pentru avariile parţiale.  Asigurătorii practică tarife mai mici pentru clienţii care acceptă să suporte o parte din potenţialele pagube.

Este posibil ca o maşină asigurată pe Casco pentru suma de 10.000 de euro să facă pe RCA numai 8.000 de euro.
Gheorghe Grad, directorul general al brokerului SRBA

12% este ponderea dosarelor de daună pe poliţe Casco la Allianz-Țiriac pentru care compania urmează să recupereze bani de la alţi asigurători

UZURA
Cu cât o maşină reparată este mai veche, cu atât suma despăgubită pe poliţele RCA este mai mică în urma aplicării coeficienţilor de uzură stabiliţi în normele care reglementează vânzarea poliţelor auto obligatorii.

miercuri, 10 februarie 2010

Studiu referitor la masinile preferate ale romanilor

De curand am citit intr-un cotidian national despre un studiu legat de satisfactia romanilor privind masinile pe care le conduc. Primele cinci locuri sunt ocupate astfel: Mercedes, Audi, BMW, Volskwagen şi Skoda.
Ma intreb cati dintre participantii la acest studiu facut de site-ul www.auto.ro (in colaborare cu Dedalus Millward Brown) au condus in viata lor un Mercedes sau un BMW. Cel mai probabil este vorba de un sondaj de pe site-ul mentionat.

La capitolul satisfactie fata de consumul de combustibil topul arata in felul urmator: Skoda, Peugeot, Volskwagen, Opel şi Renault. Cred ca mai degraba acest clasament indica ceea ce conduc romanii. Surprinzator este cum de nu apare si Loganul in acest clasament, stiut fiindca dCi-ul ce echipeaza modelul romanesc este chiar foarte putin gurmand.

La capitolul ce masina ai recomanda unui prieten, cele mai votate au fost Opel si Ford.

Studii asemanatoare facute in alte tari:
  • SUA.Cele mai apreciate cinci mărci printre clienţii de automobile noi au fost, în 2009, Lexus, Porsche, Cadillac, Hyundai şi Honda.

  • MAREA BRITANIE : Lexus, Honda, Mercedes-Benz, Toyota şi Skoda (utlimele două, la egalitate).

  • GERMANIA : Daihatsu, Alfa Romeo, Mercedes-Benz, BMW, Audi, Toyota, Mazda, Mini, Skoda, Honda.

  • FRANŢA. : Honda, Skoda, Volvo, BMW şi Mazda. Dacia s-a situat în acest clasament pe poziţia a 11-a.
 Mai degraba par aceste studii realiste insa nu inteleg cum de Daihatsu apare pe primul loc in Germania. Si pozitia a doua din topul nemtesc ma intriga, chiar daca "Alfele" sunt masini frumoase si sportive. Imi vine greu sa cred ca aceste doua marci pot devansa Mercedes, BMW, Audi sau Honda in privinta satisfactiei cumparatorului. Parerea mea!


Banc despre Dacia (si cu romani)

Un american, un roman, si un neamt se intalnesc.
Americanu :
- Biaeti, mi-am luat un Chrysler, misto, full option am muncit 6 luni ptr el in continuu.
Ceilalti doi :- Bravo ma, bravo.
Neamtul:
- Bai eu mi-am luat un BMW, full option cu jante cromate toate figurile. Am muncit 2 ani pentru masina asta.
Ceilalti doi : - Bravo ma, bravo!
Romanul :
-Baieti io mi-am cumparat o Dacie. Am muncit pe santier 7 ani ptr ea, nu mai pot mi-am rupt mainile.
La care Americanul si cu neamtul :
-Cine te-a pus frate sa-ti iei masina asa scumpa?

marți, 9 februarie 2010

Dacia - reclama pe mail la Programul Rabla 2010

Producatorul autohton de automobile si-a diversificat in utlima vreme canalele de comunicare si publicitate si foloseste din ce in ce mai intens "Online-ul". Primesc destul de des mail-uri publicitare, ultimul dintre ele promovand ofertele prin Programul REMAT - Rabla 2010. Ce-i drept ca le-am dat adresa mea de email si acceptul sa o foloseasca, la un test drive din trecut. Sincer nu ma asteptam sa si primesc ceva :)

vineri, 5 februarie 2010

Echipa Top Gear pe Transfagarasan

Desi a trecut ceva timp de cand cei de la Top Gear au filmat pe Transfagarasan, revazand filmele mi-am adus aminte ca si eu am facut traseul de la Balea Cascada la Vidraru si retur in vara trecuta. Trecand peste partea introductiva unde se prezinta realitatea (in viziunea lor) de pe drumurile romanesti, trebuie sa recunosc ca in general sunt de acord cu ei ... mai putin la partea cu benzinariile care nu sunt deschise non stop. Nu cred ca se asteapta nimeni sa gaseasca asa ceva de la Curtea de Arges pana pe partea cealalta a muntelui; si trebuie sa fii inconstient sa pleci pe Transfagarasan fara macar jumatate de rezervor de combustibil. Parerea mea!


Daca va plicteseste introducerea, treceti de prima treime a filmului. In rest .. e superb. Orice roman trebuie sa mearga pe acolo macar o data in viata!

Focus Auto - Revista auto online