Senatorii au decis luni anularea taxei auto şi a taxei de poluare. Camera Deputaţilor urmează acum să dezbată această decizie adoptată cu 58 de voturi, 11 împotrivă şi două abţineri, şi, dacă va susţine hotărârea senatorilor, Guvernul va fi pus într-o situaţie dificilă deoarece va fi obligat să restituie banii percepuţi prin taxa de poluare, dar şi cei de la prima înmatriculare. Unele dintre programele susţinute de Guvern prin aceste taxe, printre care şi programul "Rabla" ar putea fi anulate.
Cele 15 amendamente formulate în cadrul şedinţei Comisiilor reunite de buget prevăd eliminarea completă nu doar a taxei de poluare, introdusă începând cu 1 iulie 2008, ci şi a vechii taxe de primă înmatriculare, care a funcţionat din 2007 până în primul semestru al anului 2008 şi a fost introdusă pe baza Codului Fiscal.
Sumele încasate de stat pentru cele două taxe se restituie integral, conform proiectului adoptat de Senat. Restituirea sumelor se va face de la bugetul de stat, nu de la Fondul de Mediu, iar sumele vor fi indexate potrivit ratei inflaţiei în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii de modificare a Ordonanţei 50/2008.
În urmă cu o săptămână Guvernul a aprobat normele care stabilesc procedura de restituire a diferenţei de taxă auto plătită până în prezent conform Codului Fiscal şi taxa de poluare auto, care a intrat în vigoare pe 1 iulie 2008.
Într-o conferinţă de presă, Mihai Hură, directorul general al Ministerului Finanţelor, a precizat săptămâna trecută, că se va restitui atât diferenţa dintre taxa auto şi taxa rezultată din Ordonanţă, cât şi sumele din valoarea reziduală a taxei plătite.
Sursa: Antena3
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu