marți, 24 iunie 2008

Regim TVA pentru masini import Germania (Uniunea Europeana)

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana au intervenit mai multe schimbari in privinta taxelor pentru bunurile importate, in general, si pentru autoturisme in particular.

Un aspect care a creat confuzie imediat dupa 1 Ianuarie 2007 a fost regimul platilor de TVA. In cazul importurilor auto din UE se pot intalni urmatoarele situatii:

- persoana fizica achizitioneaza de la o alta persoana fizica - se cumpara pe baza de contract de vanzare-cumparare; nu se plateste TVA (nu e cazul)

- persoana fizica achizitioneaza de la o firma (dealer) - vanzatorul emite factura cu TVA (deci se plateste TVA-ul din tara de cumparare). Ex: unde apare atat pretul Netto cat si Brutto se plateste cel din urma ( Brutto = Netto + TVA)

- persoana juridica achizitioneaza de la persoana fizica - nu este posibil. deoarece cumparatorul (juridic) are nevoie de factura, pe care o persoana fizica nu o poate emite

- persoana juridica (firma din Romania) achizitioneaza de la persoana juridica (firma din Germania) - cumparatorul va prezenta codul de inregistrare in scopuri de TVA (copie dupa certificatul de inregistrare in scopuri de TVA) iar vanzatorul va emite o factura cu pretul Netto (care nu contine TVA), dupa ce in prealabil a verificat acest cod. Cumparatorul va avea obligatia sa plateasca in Romania TVA-ul (19%) pentru aceasta factura. Justificare: conform codului fiscal din Romania, art 126, bunurile din achizitiile intracomunitare sunt supuse TVA intotdeauna in statul membru UE de destinatie (in cazul nostru Romania)!

Ce trebuie retinut este faptul ca atunci cand cumparati pe firma, asigurati-va ca veti primi o factura ce nu contine TVA. Detaliile platii TVA-ului in Romania vor fi rezolvate usor de contabilul firmei. Daca platiti TVA-ul in Germania lucrurile se complica deoarece oricum va trebui sa-l platiti inca o data in Romania si apoi sa-l recuperati pe cel platit initial, ceea ce inseamna multa umblatura si bataie de cap.

--

Update: daca firma din Romania care achizitioneaza masina din UE nu este platitoare de TVA, vanzatorul este obligat sa factureze cu tot cu TVA. Deci cumparatorul va plati si TVA-ul in Germania (sau orice alta tara din UE).

7 comentarii:

Anonim spunea...

cel mi bun si pe intelesul tuturor raspuns gasit pe net cu privire la TVA intracomunitar!! NOTA 10

Anonim spunea...

Referitor la ordinul dat in aceasta luna (Mai 2009)cu privire la TVA-ul pentru masinile aduse din UE, stie cineva mai multe detalii? Merci

Anonim spunea...

mai multe detalii...


http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/851500/TVA-pe-masina-platit-dublu/

Anonim spunea...

nu faci diferenta intre achizitia unei masini noi si a unei SH.

Ca persoana fizica daca cumperi masina noua din Germanica platesti TVA-ul in tara nu in Germanica.

In plus, firmele din ro platitoare de TVA care achizitioneaza de la firme din Germanica platitoare de TVA ,o masina SH, nu platesc TVA-ul masinii din cauza taxarii inverse.

AutoFun spunea...

Referitor la ultimul comentariu:
- blogul se cheama Auto SH .. deci nu ma refeream la masini noi
- si eu am zis ca firmele platitoare de TVA din RO nu platesc TVA in Germania.

Nu cred ca ai cumparat nicio masina din Germania pana acum ... nu mai comentez inutil!

Anonim spunea...

Va rog sa ma lamuriti ! Vreau sa cumpar o masina de 15000 euro de la cineva care a adus o din germania. daca o iau pe o persoana fizica am vreo treaba cu TVA ul? dar daca o iau pe firma?? Va multumesc mult

AutoFun spunea...

Daca tu cumperi masina de la o persoana fizica din Romania (cum am inteles) nu mai ai nicio treaba cu TVA-ul. Cand vanzatorul este persoana fizica nu se face factura si implicit nu poate exista TVA (vanzarea se face pe baza de contract de vanzare-cumparare).

Focus Auto - Revista auto online