joi, 21 octombrie 2010

Din 2012 se termina cu inmatricularea masinilor second hand in Bulgaria

Dezmatul romanilor de a fenta taxele romanesti se apropie de final. In Bulgaria se pare ca vor creste simtitor taxele de inmatriculare a masinilor. Asta a spus ministrul bulgar de finante, insa vestea buna este ca lucrurile se strica abia din 2012. Deci mai aveti un singur an de a inmatricula masina pe Bulgaria si de a evita taxele uriase din Romania!

Bulgaria se apropie de sfarsit. Cel putin asa reiese din declaratiile ministrului bulgar al finantelor Simeon Diankov, care avertizeaza ca incepand din 2012 proprietarii de masini vechi si daunatoare mediului vor plati taxe foarte mari.

In prezent Bulgaria are o legislatie foarte permisiva in ceea ce priveste vehiculele auto la 'mana a doua' si din aceasta cauza preturile sunt mici. De aceea multi cetateni ai tarilor vecine isi cumpara masini inmatriculate in Bulgaria. Potrivit unor date din presa romana, pe drumurile romanesti circula aproximativ 100.000 de masini bulgaresti, ceea ce reprezinta 2% din parcul auto al Romaniei.

In acelasi timp, incepand de la 1 octombrie Macedonia a interzis cetatenilor sai sa conduca vehicule inmatriculate in alte tari, in conditiile in care circa 50.000 de macedoneni conduc masini inmatriculate in strainatate, 90 la suta dintre acesta avand numere bulgaresti.

Ministrul Diankov a spus insa ca in cateva luni expertii din ministerele Finantelor, Mediului si Economiei vor stabili precis care vor fi taxele pentru masinile vechi. In momentul de fata acestea depind de cilindreea motorului si de pretul masinii, ceea ce face ca impozitele pentru vehiculele noi sa fie mai mari decat pentru cele la 'mana a doua'.

Dupa 2012 proprietarii de masini care respecta standardele euro 4 si 5 vor beneficia de reduceri la taxe, iar cei ale caror autoturisme nu respecta nici euro 3 vor plati mai mult, scrie marti cotidianul 24 Ceasa. Nu va avea nicio importanta daca masina este cumparata noua sau este de 'mana a doua', va conta numai cat de mult polueaza.

Potrivit datelor importatorilor auto, in momentul de fata peste 87 la suta din masinile existente in Bulgaria au peste 10 ani, iar tendinta este ascendenta in conditiile in care in anul 2008 ponderea lor a fost de 83 la suta. Numarul masinilor noi este de cinci ori mai mic in Bulgaria decat in Slovenia, care are numai 2 milioane de locuitori, si de 12 ori mai mic decat cel din Cehia.

Guvernul bulgar nu face nimic pentru a-i stimula pe cetateni sa foloseasca vehicule auto mai putin daunatoare mediului, cred importatorii auto.

Ziarul Monitor precizeaza ca anuntul despre marirea taxelor la masini vechi a fost facut de ministrul Diankov in cadrul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri din Sofia. Simeon Diankov, care ocupa si functia de viceprim-ministru in guvernul bulgar, a mai spus ca tara sa are cele mai mici impozite din Europa. In opinia lui, acest fapt ii determina pe investitorii care pana acum alegeau Romania sau Grecia sa vina in Bulgaria. Diankov a spus ca asteapta in urmatoarele luni mutarea catorva mari investitori din tarile vecine in Bulgaria, care se bucura de o stabilitate fiscala mai mare.

Sursa: www.capital.ro

Niciun comentariu:

Focus Auto - Revista auto online