vineri, 1 octombrie 2010

De azi, 1 octombrie, se introduce rovinieta electronica

Incepand de astazi, 1 octombrie 2010, Compania Nationala de Autorstrazi si Drumuri Nationale din Romania introduce rovinieta electronica. Preturile anuale pentru noua rovinieta sunt urmatoarele (practic sunt aceleasi ca si pana acum; difera doar modalitatea de cumparare si prezentare):
  • 28 euro pentru autoturisme
  • 96 euro pentru vehiculele de marfă cu masă până la 3,5 tone
  • 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone
  • 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri.
In cazul in care va ganditi sa circulati fara rovinieta este posibil sa primiti o amenda intre 250 si 4500 Lei iar amenda va veni direct acasa, respectiv la sediul firmei. Pe langa amenda, "infractorii" vor fi nevoiti sa plateasca si despagubiri catre CNADNR avand valori intre 28 şi 1210 euro.

Cum se va face verificarea platii rovinietei

Verificarea platii rovinietei se va face atat de echipe de controlori cat si de camere video ce vor fi instalate pe drumurile patriei. In comunicat se precizeaza ca cei care vor fi opriti si nu vor putea prezenta dovada platii rovinietei vor fi amendati. Totodata se precizeaza ca verificarea platii se va face online de catre aceste echipe mixte (politisti, angajati ARR si CNADNR) cu ajutorul unor terminale mobile ( fel de PDA-uri) care se vor conecta la o baza de date si vor verifica instant, dupa numarul masinii, daca a fost facuta plata.
Camerele video vor recunoaste numerele masinilor si vor trimite informatiile catre un server care ulterior va cauta numerele de inmatriculare in aceeasi baza de date si va genera lista cu persoanele ce vor fi amendate.

Intrebarea mea logica este: daca poate verifica totul online stiind numai numarul de inmatriculare al masinii, pentru ce mai este necesara prezentarea dovezii platii? De ce sa ma amendeze pe mine ca nu am o amarata de chitanta cand ei au mijloacele tehnice de a verifica acest lucru fara ea?

Intrebare nu e retorica dar tot eu ma gandesc la un posibil raspuns: fiindca asa trebuie sa fim noi romanii, mai speciali! Sa muncim de mai multe ori pentru acelasi lucru, sa facem echipe cu oameni de la trei institutii ale statului. Adica nu vrem sa fim deloc eficienti! Pentru ce se vor mai investi bani in camere video performante daca totul se va rezuma la o chitanta? Pentru ce sa angajam oameni (in conditiile in care personalul bugetar trebuie diminuat) care sa faca o munca ce se poate face foarte bine automatizat?

Poate mai aveti si voi alte variante de raspuns ... sunt curios!

2 comentarii:

grasu spunea...

ei bine....asta e eterna Romanie; de ce sa facem lucrurile simple cand ne putem complica si poate mai bagam niste "pile" in sistem

Sofer de Romania spunea...

Cu siguranta exista un interes pentru a alimenta conturile unor firme ce vor vinde statului roman, la preturi astronomice, camere "performante" importante din China.

Focus Auto - Revista auto online