miercuri, 2 iulie 2008

Reduceri la taxa de poluare - praf in ochi

Recent Ministerul Finantelor a emis Ordonanţa de urgenţă nr.50 din 21 aprilie 2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, alaturi de normele metodologice de aplicare a acesteia!

In esenta aceasta ordonanta trateaza trei aspecte importante:
- rebotezarea taxei de prima inmatriculare cu taxa de poluare - neinteresant
- modalitatea de calcul si restiture a diferentei dintre taxa veche si taxa noua (pt cei care au platit taxa intre 1 Ianuarie 2007 si 1 Iulie 2008) - un aspect bun
- cateva reduceri ce se pot obtine pentru noua taxa de poluare - praf in ochi!!!

Daca te intrebi de ce "praf in ochi" vei afla imediat:

• fiindca se acorda reduceri pentru masini cu dotari mai slabe (i.e. care nu au ABS, airbag, aer conditionat) - o mare tampenie cand toata lumea doreste sa cumpere masini cat mai sigure si confortabile

• fiindca se acorda reduceri pentru masini a caror stare generala este inferioara - iarasi o ineptie incredibilia deoarece se stimuleaza cumpararea de masini cat mai rablagite. Starea generala a masinii va fi stabilita de catre RAR printr-o expertiza ce va costa undeva intre 200 si 300 Lei; nu face reducerea cat face expertiza!!!

• fiindca se acorda reduceri masinilor cu kilometraj cat mai mare - acest aspect se evalueaza prin calculul diferentei dintre "media anuala a kilometrilor parcursi de masina" si "rulajul anual standard de 15000 km". Reducerea maxima se obtine pentru masini care au parcurs mai mult de 45000 km/an si este de 3.5% . SUPER reducere, nu !?!

In concluzie, daca toti se ingrijorau ca Romania va deveni garajul rablelor din Europa datorita posibilei liberalizari a pietei auto, iata ca ai nostri guvernanti ne indreapta cu incredere spre aceasta stare prin initiativele legislative! Cateodata ma intreb daca cineva gandeste acolo la Palatul Victoria.

Pentru cine are chef si timp, ordonanta de mai sus si celelate documente relevante se gasesc aici http://www.mfinante.ro/calculator_taxe/.

Niciun comentariu:

Focus Auto - Revista auto online