marți, 12 ianuarie 2010

Viteza costa - cea mai mare amenda pentru depasirea vitezei regulamentare

Peste tot in lume depasirea limitei de viteza pe drumurile publice se pedepseste (mai mult sau mai putin drastic) insa elvetienii au un sistem de amenzi foarte special: valoarea penalitatii este direct proportionala cu venitul si conturile din banca ale vitezomanului! Sistemul este cel putin interesant si la o prima vedere este foarte eficient; nu de multe ori oamenii cu foarte multi bani au impresia ca pot face orice fara sa fie pedepsiti.

Zilele trecute, in Elvetia, un multimilionar in Euro a fost surprins de catre un radar al politiei elvetiene ruland cu Ferrariul sau cu o viteza de 137 km/h in localitate! Avand in vedere ca elvetianul are o avere de aproximativ 15 milioane de Euro, cuantumul amenzii s-a ridicat la nu mai putin de 203.000 Euro! Interesant este ca "pagubitul" nu este la prima abatere.

Ca paralela, afaceristul roman Cornel Penescu a fost surprins de radar ruland cu 125 km/h in localitate si a platit o amenda de aproximativ 70 Euro.

Oare cum o fi mai bine: ca la ei sau ca la noi?

6 comentarii:

Uzzi spunea...

Din moment ce numarul mortilor pe soselele din Romania este mult mai mare fata de cel din alte tari civilizate ale Europei, s-ar impune introducerea unor amenzi ceva mai usturatoare si de ce nu direct proportionale cu veniturile fiecaruia.

Anonim spunea...

Din moment ce multi smecheri de la noi au veniturile la "negru", mai bine stabilim valoarea amenzii direct proportional cu valoarea masinii :). F.

Anonim spunea...

Foarte tare. Ar trebui aplicata si la noi masura asta.

R.Berceanu. spunea...

mi se pare foarte normal, statul roman vrea sa atraga cati mai multi miliardari sa se mute la noi in tara. bravos si jos palaria. asa DA (Romania), asa Nu (Elvetia).

Tractari Auto spunea...

Nu stiu exact cat e de buna ideea la noi. Sunt multi vitezomani la care traiesc de pe o zi pe alta, care se cred mari soferi la volanul unor dacii de prin '80 sa BMW-uri "ursuleti". Ce sa le ia la astia pentru un 135km/h in localitate? Eventual le confiste rabla.

Sanchez spunea...

Mi se pare o discriminare sa dai amenzi in functie de averea fiecaruia. Conform legii toate persoanele sunt egale. Ce-ar fi ca un om bogat prins ca face evaziune fiscala sa faca de 10 ori mai multa puscarie decat unul care are o firma mica si cu venituri modeste ?

Este o tampenie. Doar pentru ca ai fost destept in viata si ai castigat mai multi bani decat altii, sa fii tratat mult mai aspru e o idiotenie.

Hai noroc Freshule.

Focus Auto - Revista auto online