joi, 19 noiembrie 2009

Modificari calcul RCA incepand cu 1 Ianuarie 2010

Introducerea sistemului bonus/malus la asigurarea RCA de la 1 ianuarie 2010 va face ca soferii imprudenti, cu multe accidente la activ, sa plateasca cu 200% mai mult la prima anuala RCA, a declarat miercuri (18 noiembrie 2009), Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

“Sistemul bonus/malus va avantaja soferii prudenti, care pot beneficia din primul an de o reducere de 10% a primei, iar in termen de sapte ani prima anuala se poate reduce cu 50%. În cazul soferilor imprudenti, cu multe accidente din vina lor, se poate ajunge la o majorare cu 200% a primei”, a spus presedintele CSA.

Potrivit sistemului bonus/malus, se vor introduce 14 clase pentru bonus si opt criterii pentru malus, in functie de care se va stabili valoarea primei, pe baza datelor colectate la CEDAM – baza de inregistrare a politelor RCA si confruntare cu parcul auto national, anul 2009 fiind an de referinta.

Practic, pentru 90% din asigurati, care nu au avut incidente in trafic, valoarea primei poate scadea cu 10% in 2010 daca nu au avut accidente in trafic, si se poate ajunge, in sapte ani, la reducerea cu jumatate a valorii politei.

Este un proiect de responsabilizare a soferilor imprudenti, spun CSA si companiile de asigurare, ce reprezinta 10% din total asigurati, si care vor plati cu pâna la 45% mai mult in 2010 la asigurare daca au avut un incident.

Acestia pot ajunge sa plateasca chiar cu 300% mai mult daca in trei ani incepând din 2009 au avut trei incidente auto in care au fost vinovati.

“Prin acest sistem, sunt responsabilizati soferii disciplinati, mai ales ca diferenta intre cea mai buna prima si cea mai mare prima, pe baza sistemului, poate ajunge fi si de patru ori in viitor”, a pus Catalin Stroe, director de marketing Asirom. Acesta a precizat ca in 2009, pierderile aduse de asigurarile auto asiguratorilor s-au cifrat la 100 milioane de euro, iar pentru 2010 asta va insemna ca prima medie de asigurare RCA va creste cu intre 25 si 30%.

De asemenea, valoare medie a daunei este de 1.000 de euro, in crestere cu 30% in 2009 comparativ cu 2008 si se estimeaza ca va creste in 2010.

Pentru soferii care fac pâna la 10 accidente pe an, asiguratorii spun ca acestia ar fi bine sa renunte la masina in conditiile in care RCA-ul pe care il vor avea de platit va fi extrem de scump.
(preluare financiarul.ro)

Aceeasi poveste cu reducerile pentru cei care nu au avut accidente in anul precedent am auzit-o si la Casco insa in fata faptului implinit asiguratorul nu mi-a putut face nicio reducere pe acest criteriu (si am pastrat firma asiguratoare). Imi si imaginez cum vor suna reclamele asiguratorilor de acum incolo: "RCA cu pana la 50% mai ieftin" si trei stelute.

Ideea in sine este foarte buna; nu prea sunt eu de acord cu procentele de marire/micsorare a primei de asigurare. Cu siguranta numarul accidentelor se va reduce (statistic vorbind) insa acest fapt se va datora faptului ca accidentele minore vor fi rezolvate la "mica intelegere" si nu vor mai aparea in statistici. Logic ar fi ca si soferii sa fie mai responsabili dar acest lucru se va invata in timp pe masura ce se vor face simtite efectele acestor masuri. Pana atunci sper sa avem si noi parte de drumuri mai bune care sa ne permita sa circulam mai in siguranta.

2 comentarii:

Tractari Auto spunea...

cum putem face un chimb de link? eu am www.dispecerattractari.ro

RCA ieftin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Focus Auto - Revista auto online