luni, 30 iunie 2008

Parc auto Germania: www.autohus.de

Autohus este cel mai mare dealer (handler) de masini second hand din Germania, cu doua parcuri in Bockel - Gyhum (in nord, pe autostrada dintre Hamburg si Bremen) si Buch - Unterroth (in sud, la aproximativ 100 km de Munchem).

Atat din consultarea site-ului www.autohus.de (care mai nou redirectioneaza catre www.autohusb2b.de) dar si din discutiile cu cei care au vizitat acest handler, se pare ca parcul din Bockel are o oferta mult mai bogata din punctul de vedere al numarului de masini din stoc (in jur de 1200-1500 fata de 200-300, la Buch). Desi drumul catre aceasta locatie este sensibil mai lung, merita efortul deoarece ai mai multe sanse sa gasesti ceea ce cauti; in plus, in nordul Germaniei mai sunt si alti dealeri cu oferte bune!

Cum se achizitioneaza o masina de la Autohus ?

Odata ajuns in parc vei avea ocazia sa discuti chiar cu cineva in romaneste (fie reprezentant al dealer-ului, fie alti cumparatori romani); in cel mai rau caz vei putea comunica in engleza. Dupa ce ti-ai gasit cateva masini care iti plac, poti (si este recomandat) solicita sa le testezi; din pacate drive-test-ul are loc doar in incinta parcului, ceea ce nu este foarte relevant. Dupa ce ti-ai ales masina, un consultant de vanzari iti va face factura pe care o vei achita la casierie. Apoi vei primi masina si actele necesare pentru a merge la politie/primarie pentru radierea masinii (operatia de radiere dureaza destul de putin, nemtii fiind foarte operativi). Tot de la casierie vei primi si o harta care te va ajuta sa ajungi rapid si simplu la aceasta locatie.

La intoarcerea la Autohus vei primi toate actele masinii si te vei putea indrepta spre casa. Sfatul meu este ca dupa iesirea din parc sa te plimbi putin cu masina pe autostrada (poti face un drum pana la Bremen sau Hamburg) sa vezi cum se comporta la viteze si turatii mari sau daca se aprinde vreun martor in bord; doar acum se mai poate face ceva daca masina are vreo problema. Dupa ce iesi din Germania imi vine greu sa cred ca te vei mai intoarce la dealer, care oricum nu te va mai baga in seama!

Utile

• Oameni care aduc regulat masini din Germania mi-au recomandat acest dealer ca fiind "de incredere, dar cu preturi usor peste medie". Treaba cu preturile se observa imediat de pe site-ul lor iar un alt aspect care ne intereseaza este acela ca nu se poate negocia cam deloc. Pana acum, nemultumiti (oameni care considera ca au luat teapa) de acest handler am gasit doar pe forumuri. Oricum este normal sa existe si clienti nemultumiti mai ales daca tinem cont si de numarul imens de masini ce se cumpara de acolo.

• Un aspect interesant este ca masinile de la acest dealer sunt verificate tehnic de catre Dekra, care este un nume respectabil in Germania.

• Daca nu ai masina cu care sa mergi, se poate ajunge la Bockel cu o cursa Eurolines ce pleaca aproape zilnic din Bucuresti catre Hamburg. Poti sa vorbesti cu soferii sa te lase chiar la benzinaria de langa Autohus.

• Casca bine ochii la ce cumperi! Cu siguranta Autohus este mai de incredere decat orice alt dealer (mai ales daca e turc, polonez sau roman) dar asta NU e o garantie ca masinile sunt perfecte.

29 de comentarii:

Anonim spunea...

Salut! Te felicit pt treaba asta! Am crezut initial ca esti un samsar mai spalat si incerci sa gasesti clienti intai oferind sfaturi si pe urma aducandu-le masini. Ma indoiesc sa fi neserios. Chiar vreau sa ma duc sa-mi iau o golf si o rulota pt mine si am dat un search pe net sa vad gura targului ce graieste. Merci pt sfaturi!!!

AutoFun spunea...

Nu vand masini :)

Si nici nu-i sufar pe samsari!

Anonim spunea...

Preturile de acolo au valoare cu si fara TVA. Pe persoana fizica platesti pretul cu TVA ? Este vre-o sansa sa-ti recuperezi TVA-ul ?

AutoFun spunea...

Pentru persoane fizice nu exista notiunea de recuperare/deducere TVA.

AutoFun spunea...

Ca sa fiu mai clar, daca vei cumpara ca persoana fizica vei plati pretul Netto (adica cu tot cu TVA) si noi putea recupera nimic.

Anonim spunea...

salut.da-mi si mie te rog adresa parcului ;oras .strada

Anonim spunea...

Daca cumnatul meu are o societate platitoare de T.V.A. si are printre alte activitati C.A.E.N. si comertul cu masini pot lua procura de la el, copii dupa actele societatii si pot cumpara masina pe societatea lui , iar el isi poate recupera ulterior T.V.A.-ul platit de mine in Germania ?
Ce alte acte mai am nevoie ? Toate actele trebuie traduse in germana si legalizate ?

AutoFun spunea...

Am inteles intrebarea ta! Problema este in felul urmator: daca al tau cumnat cumpara masina din Ge si ti-o vinde tie in Ro, el va trebui sa ti-o vanda cu TVA-ul romanesc -> deci nu castigi nimic!

Dc cumperi masina pe firma cumnatului tau (si masina ramane a firmei) atunci firma nu va plati deloc TVA in Ge dar va trebui sa plateasca TVA statului roman. Aici intervine partea cu deducerea de TVA (e impropriu spus recuperare -> se facea recuperare cand RO nu era in UE dar se platea din nou TVA catre statul roman).

Deducerea de TVA se face in felul urmator:
- firma are de platit TVA la stat X (din vanzari de servicii si produse)
- firma a cumparat produse si servicii cu TVA de Y (aici intra si TVA-ul care ar trebui platit pt masina)

In final, firma va plati la stat doar diferenta de TVA (X-Y). Asta inseamna deducerea de TVA. Deci cumnatul tau nu va avea de castigat nimic dc nu te pune sa-i platesti si TVA-ul (cu o singura exceptie -> are incasari multe si nu prea are cheltuieli).

Daca tot nu te-am lamurit, incearca sa vb cu contabilul firmei desi el iti va da o explicatie mai savanta care te va baga in ceata de tot!

Anonim spunea...

inteleg faza cu deducerea tva, dar oare cati ani va trebui societatea sa pastreze masina in patrimoniu, ca sa o vanda apoi fara acel TVA? Am inteles ca e vb de vreo 5 ani. !?

florin spunea...

sal.Ne ai dat imformatii foarte utile despre bockel.Eu am o firma si nu sunt platitor de tva .Platesc tva ul acolo?Si mai important ce acte treb sa mi iau la mine de la firma?

AutoFun spunea...

@anonim (al doilea post in sus)

Nu exista ce spui tu (o perioada dupa care poti vinde masina fara TVA). Dc firma ta este platitoare de TVA, atunci orice factura pe care o vei elibera va contine TVA (deci si factura cu care vei vinde masina!).

AutoFun spunea...

@ florin
O simpla copie dupa CUI iti va fi suficienta. Daca ai fi fost platitor de TVA, ti-ar fi trebuit si o copie dupa certificatul de inregistrare ca platitor de TVA.
Cand handler-ul iti elibereaza factura, asigura-te ca datele de pe factura sunt corecte!

Anonim spunea...

Soferii chiar pot sa te lase langa parc ? Stiam ca daca sunt pa autostrada nu opresc nici in ruptu capului.
Te rog sa-mi raspunzi daca sti, ca pe 15 noiembrie vreau sa plec acolo si chiar ma intereseaza acest aspect.

AutoFun spunea...

@ anonim
Eu nu pot sa-ti garantez ca autocarul va opri pentru tine!
Ce te sfatuiesc eu sa faci este sa mergi si sa vorbesti cu un sofer care pleaca intr-o astfel de cursa ... te interesezi cand si de unde pleaca autocarul din orasul tau si mergi acolo.

floryn spunea...

salut. Am o mare rugaminte la dumneavoastra in legatura cu autohus Bochel,au si masini mai ieftine,exemplu maxim 2000 euro,mai mult nu am ? multumesc mult.

AutoFun spunea...

@ floryb

La Autohus nu prea gasesti masini OK si foarte ieftine (sub 4000 E).. asta in cazul in care nu te intereseaza un Opel Agila!

Cel mai ieftin Astra care l-am gasit eu costa 2400 E dar e din 99 si nu are Euro 3. http://www.autohusb2b.de/cms/cardb/druck.php?id=93142&PHPSESSID=d3a28fb86b24be427d48980633af3511&csSortFld=P&make=72249&model=Opel+Astra&fzgart=999&power=999&csSortOrd=A&standort=999&cl=1&bk=form&

Pentru cei 2000 Euro pe care-i ai nu merita sa bati drumul pana in nordul Germaniei; gandeste-te numai cat vei cheltui!

Anonim spunea...

wv pasat sau golf 93-95 euro 2 gasesc? Multumesc

Anonim spunea...

floryn a intrebat de wv pasat sau golf 93-95 euro 2 maxim 2000 euro.

AutoFun spunea...

Intra tu pe www.autohus.de si cauta. Eu iti spun fara sa ma uit ca nu vei gasi asa ceva!

Succese nebanuite!

Anonim spunea...

Salut. Foarte utile informatiile, dar tot nu s-a spus ce acte trebuiesc pentru achizitionarea unei masini din Germania pe firma platitoare de TVA. Astept un reply. Multumesc mult.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AutoFun spunea...

@ Cristi

Ai nevoie de copie dupa CUI si copie dupa certificatul de inregistrare ca platitor de TVA.

Sa verifici datele de pe factura (ca sunt corecte si ca factura va avea TVA 0 ... fiindca TVA-ul il vei plati in Romania = 19% ).

Dupa certificatul de inregistrare ca platitor de TVA, firma vanzatoare va verifica faptul ca tu chiar esti platitor de TVA in Romania!

Anonim spunea...

OK. Am inteles cum e si cu tva-ul explicat mai sus. Multmuesc. O zi buna!

giani spunea...

Buna!Intentionez sa ajung la sfarsitul lui mai la Bockel,sa imi iau un Golf 5.Daca mai merge cineva care a mai fost ,sa ma anuntati si pe mine...

Anonim spunea...

eu ca persoana fizica ce pret platesc? netto sau bruto??

AutoFun spunea...

Ca persoana fizica platesti mereu pretul BRUTTO.

Anonim spunea...

salut am ajuns in germania si am gasit vw passat din 96 la 1250 euro si chiar merge si arata bine 19 TDI dar am cautat 3 zile si m-am incadrat lejer in cei 2ooo de euro.Poate am avut noroc? mentionez ca l-am gasit pe mobile.de

Anonim spunea...

Salutare, mai sti si alte parcuri auto din Germania si locatia lor, m-ar intesesa cele de bmw daca exista asa ceva.

Anonim spunea...

salut care stiti cum mai e cu inamtriculatu in romania?eu sunt in spania mam uitat si p acest site si pe mobile.de si nu sunt asa de ieftini cum vb unii dar sunt acceptabile,o s ajung cat de curand in germania ca as vrea s imi iau o masina in jur de 10000euro si sincer nu stiu unde s o inmatriculez in romania sau in spania,nu stiu ce taxe percep spanioli si nici romanii,care stiiti despre inmatriculat,la romania era ff scump s inmatriculezi o masina adusa din germania.acum cam cat mar ajunge s inmatriculez o masina in jur de 10000 un audi a4 sau passat?care stiti?va multumesc.O ZII BUNA TUTUROR CITITORILOR

Focus Auto - Revista auto online