luni, 26 mai 2008

Cum cumpar o masina de pe mobile.de

Asadar ai gasit o masina interesanta pe mobile.de (sau alte site-uri; prefer acest exemplu deoarece este primul de acest gen) si ai vrea sa o cumperi. Cum se procedeaza?
In principiu sunt doua optiuni: te duci personal in Germania sau gasesti pe cineva care se ocupa cu asa ceva si pentru un anumit comision ( >500 € + cheltuieli) iti va livrata acasa. Cum o fi mai bine nu stiu sigur dar eu prefer sa merg personal sa-mi aleg masina. Motivele sunt numeroase: este posibil ca masina sa nu fie asa cum apare in anunt sau chiar sa fi fost vanduta (revin mai tarziu la acest aspect), pentru banii pe care ii platesti unui samsar poti foarte bine sa plimbi tu prin Germania, etc. Desigur sunt si motive contra: nu stii o boaba de germana, nu stii cum se procedeaza cu actele, ti-e lene ... Pentru toate exista cel putin o solutie (mai putin pentru lene)!

Sa revenim la masina pe care ai gasit-o. In primul rand nu te gandi sa pleci avand o singura masina ca scop. Mai cauta cateva similare de backup, ca nu se stie ce gasesti la fata locului. Apoi urmeaza un pas foarte important: verificarea existentei masinii si rezervarea acesteia; pun pariu ca nu ai vrea sa ajungi la dealer si sa-ti spuna ca a vandut-o! Ca sa verifici ca masina este in stoc poti folosi email-ul (formularul de contact de pe pagina dealer-ului) dar din experienta proprie putine mesaje primesc raspuns. Indiferent daca ati avut succes sau nu cu email-ul, telefonul ramane sfant! Suna, cere info despre masina si apoi intreaba cum poti rezerva acea masina pentru doua,trei zile. In mod normal va trebui sa trimiti un fax in care zici ce masina te intereseaza si cand vei ajunge la dealer; inainte de asta poti solicita tu un fax dupa cartea de identitate a masinii. Repeta operatiunea de rezervare pentru inca 2-3 masini cel putin!
Daca partea cu telefonul la dealer este problematica din cauza limbii germane, nu trebuie te ingrijorezi prea tare fiindca multi stiu si un pic de engleza iar dealerii mari (gen www.autohus.de) au chiar oameni care vorbesc romaneste. In cel mai rau caz va trebui sa gasesti pe cineva care sa stie ceva germana si totul se rezolva!

Acum ca ti-ai rezervat cateva masini se pune problema cum ajungi la ele. In principiu trebuia sa te gandesti la aspectul asta inainte sa cauti masinile. Modalitatea cea mai eficienta si care iti ofera flexibilitate maxima este sa te cuplezi cu alte doua,trei persoane si sa mergeti cu o masina. Astfel te vei putea misca rapid si ieftin de la un dealer la altul. De asemenea, ca sa nu aveti emotii, cel mai bine e ca o persoana din grup sa mai fi fost o data sa cumpere o masina. In caz contra documentati-va bine in legatura cu actele pe care trebuie sa le verificati si fiti vigilenti. Voi reveni cu un post in care voi prezenta toate aceste documente!

Cu toate detaliile de mai sus aranjate, nu-ti mai ramane decat sa ajungi la dealeri si sa vezi masinile. Succese & atentie maxima.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cat de sigur e serviciul de expediere/primire de pe http://www.sts-eurologistik.com??? A cumparat cineva vreo masina prin aceasta companie? Ati da avansul de 30% fara macar a vedea masina, cu increderea ca ajunge, e conforma, sau din contra, nu e si veti primi banii inapoi?

AutoFun spunea...

Sper ca nu esti atat de naiv incat sa trimiti bani in avans si sa cumperi o masina pe neve! Mai gandeste-te ...

Anonim spunea...

Am o rugaminte. Nu am mai cumparat o masina din germania si in 2 saptamani ma voi duce sa i-au una. Ce ar trebui sa stiu despre acte? Cam cat timp dureaza si daca este vreun risc sa iau teapa.

AutoFun spunea...

1. Asigura-te ca scrie clar in acte norma de poluare a masinii Euro3 sau Euro4 (cred ca mai poate aparea E3 sau E4). Daca nu scrie vei avea de umblat si cheltuit mult!

2. Acte
- Brief mare = cartea de identitate a masinii. Trebuie sa fie stampilata , semn ca masina a fost radiata (sau o foaie complementara care sa spuna ca e radiata)
- Brief mare = talonul. Trebuie trecut noul proprietar (adica tu)
- numere de export - galbene sau rosii in functie de valabilitate
- asigurarea + cartea verde
- contract de vanzare cumparare

Fa in asa fel incat sa mearga un reprezentant al dealerului cu tine la serviciului lor de inmatriculari/radieri pt a radia masina.

Teapa cea mai mare nu o iei cu actele ci cu starea masinii :)

Focus Auto - Revista auto online